KOŠTUNICA: Nastavak sa 1. strane
– Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da „odluka EU da protivpravno pošalje misiju na Kosovo i Metohiju, kako bi se sproveo odbačeni Ahtisarijev plan o nezavisnom Kosovu, predstavlja pouzdanu najavu da će veoma brzo albanski separatisti proglasiti jednostranu nezavisnost Pokrajine“.

KOŠTUNICA: Nastavak sa 1. strane
– Premijer Srbije Vojislav Koštunica ocenio je juče da „odluka EU da protivpravno pošalje misiju na Kosovo i Metohiju, kako bi se sproveo odbačeni Ahtisarijev plan o nezavisnom Kosovu, predstavlja pouzdanu najavu da će veoma brzo albanski separatisti proglasiti jednostranu nezavisnost Pokrajine“. Koštunica optužuje EU da je „ovom odlukom direktno ugrozila suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Srbije“ i traži da se „Skupština Srbije odmah sastane, pre nego što se proglasi jednostrana nezavisnost Kosova, i da saglasno Ustavu i usvojenim rezolucijama donese potrebne odluke o misiji EU i o sporazumu koji je ponudila EU“.

Članice EU se izjašnjavaju o misiji, Rusija protiv

Moskva, Nikozija – Potpredsednik Spoljnopolitičkog odbora donjeg doma ruskog parlamenta, Konstantin Kosačov tvrdi da je „slanje misije EU na Kosovo suprotno Rezoluciji 1244 SB UN“. On je odluku EU nazvao „još jednom, veoma tužnom etapom“ na putu priznavanja nezavisnosti KIM, prenosi Itar-TASS. Među članicama EU počelo je izjašnjavanje o učešću u budućoj misiji EU. Agencije javljaju da je Rumunski parlament razmotrio dokument u kojem je predsednik Trajan Basesku najavio učešće 60 rumunskih policajaca i 115 žandarma u budućoj misiji EU na Kosovu, koje će se, kako je Basesku najavio, „temeljiti na usvajanju rezolucije SB UN i prihvatanju zajedničkog stava EU o budućem statusu Kosova“. Kipar neće učestvovati u misiji EU na KIM zato što ona nije zasnovana na odluci SB UN. Nikozija je prva evropska prestonica u istoriji EU koja se tim povodom pozvala na član 23 Lisabonskog sporazuma, prenela je kiparska novinska agencija CNA.

U agencijskim izveštajima napominje se da do samog slanja misije na KIM EU deli još samo jedan formalni korak – odluka Saveta ministara o usvajanju „Operativnog plana“. Misija bi mogla da krene dan posle donošenja ovog dokumenta koje se nezvanično najavljuje za 18. februar.
Jurij Las na pitanje Danasa kako se u EU tumači da tačka 10. Rezolucije 1244 SB UN na kojoj Unija pravno zasniva slanje misije na KIM daje „ovlašćenje generalnog sekretara da uz pomoć odgovarajućih međunarodnih organizacija uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu, kako bi se obezbedila privremena uprava na Kosovu da bi narod Kosova mogao da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije, odgovara da je „bez obzira na pravi osnov reč o odluci 27 članica EU“. Upitan kako EU može da donosi odluke o delu teritorije Srbije koja još nije članica Unije, Las ponavlja da „ako se donese odluka o slanju misije na Kosovo, to biti odluka 27 članica Unije“.
Profesor Milan Paunović s Pravnog fakulteta Beogradskog univerziteta ocenjuje da se „član 10 Rezolucije odnosi se na uspostavljanje misije Unmika i samo za tu misiju daje ovlašćenje generalnom sekretaru UN“. „Svako drugačije tumačenje suprotno je celini ugovora i izvučeno je iz konotacije. Rezolucija 1244 ne daje generalnom sekretaru UN ovlašćenje i pravo da misiju UN zameni misijom EU. Slanje misije EU je kršenje postojeće Rezolucije 1244 – kaže profesor Paunović.
Branislava Alendar, pomoćnik ministra za KIM, objašnjava za Danas da se „članom 10 Rezolucije 1244 generalnom sekretaru UN daju ovlašćenja da na najbolji način pomogne uspostavljanju suštinske autonomije na KIM, u čemu treba da pomognu one međunarodne organizacije koje su najkompetentnije i koje su spremne da se u tom poslu angažuju“.
– Moguće je da se generalni sekretar UN odluči da pozove misiju EU, ali isto tako i da EU ne uputi takav poziv. Ukoliko se generalni sekretar UN odluči da pozove Misiju EU, to je moguće s novom rezolucijom SB UN, ali i bez nje. Budući da dosad nijedna nova rezolucija nije dobila potrebnu saglasnost SB UN, a postojalo je sedam ponuđenih nacrta i svi su se oslanjali na „Ahtisarijev plan“ koji nije usvojen u SB UN, najverovatnije je da će se koristiti postojeća Rezolucija 1244. Moguć je aranžman između EU i saveznika, s jedne strane, i generalnog sekretara da on uputi poziv EU „da ojača nadležnosti Unmik svojim snagama“. To bi značilo da bi Unmik opstao kao malo jezgro te nove strukture, pa se može očekivati i da se ime misije UN de iure ne promeni – napominje Branislava Alendar. Prema njenim rečima, postoji mogućnost i da „generalni sekretar pozove EU da uputi svoju misiju na KIM i zameni Unmik, što nije u skladu s Rezolucijom 1244“.
Upitana koje su pravne mogućnosti Srbije da ospori i spreči EU da na delu srpske teritorije pod međunarodnim protektoratom uspostavi svoju misiju, ona kaže da „Beograd može i mora svoja prava da štiti svim dozvoljenim sredstvima za koja se odluči, što podrazumeva i da može i mora da traži zaštitu svojih prava pred institucijama i organizacijama koje pretenduju da zaštite integritet svojih članica: UN, OEBS, Savet Evrope, itd“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari