Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je veliko zadovoljstvo što je Skupština Srbije usvojila izveštaj pregovaračkog tima i novu rezoluciju o Kosovu i Metohiji.
Koštunica je novinarima, po završetku sednice parlamenta u noći između utorka i srede, izjavio da je time još jednom potvrđeno državno i nacionalno jedinstvo Srbije i kao veoma važan izdvojio izbor novog pregovaračkog tima, ocenivši da će biti „odgovarajući i konstruktivan“.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica izrazio je veliko zadovoljstvo što je Skupština Srbije usvojila izveštaj pregovaračkog tima i novu rezoluciju o Kosovu i Metohiji.
Koštunica je novinarima, po završetku sednice parlamenta u noći između utorka i srede, izjavio da je time još jednom potvrđeno državno i nacionalno jedinstvo Srbije i kao veoma važan izdvojio izbor novog pregovaračkog tima, ocenivši da će biti „odgovarajući i konstruktivan“. Prema Koštuničinim rečima, usvajanjem rezolucije izražen je čvrst stav Srbije o potrebi poštovanja Rezolucije 1244 i Povelje UN u rešavanju statusa Kosova, Ustava Srbije i teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji je, kako je rekao, temelj mira i stabilnosti u svetu.
– Skupštinskom rezolucijom šalje se poruka da je Srbija još jednom spremna za pregovore – rekao je Koštunica i dodao da međunarodna zajednica može da vidi predlog Srbije i njeno čvrsto opredeljenje da svaki budući pregovori moraju započeti i biti završeni Poveljom UN.
I ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ocenio je da je nova rezolucija Skupštine Srbije o Kosovu neophodna zbog predstojeće nove faze pregovora i potrebe da država odgovori na otvorene pretnje jednostranog priznanja nezavisnosti te pokrajine.
– Rezolucija zapravo predstavlja važan korak u državnoj politici na KIM, zato što treba da stane iza napora svih državnih organa da se dođe do pravednog rešenja i da podrži budući pregovarački tim kojem je i do sada bilo lakše da radi ako ima skupštinsku rezoluciju i skupštinsko jedinstvo iza sebe – ocenio je Samardžić.
– Neka svima bude jasno da je pre nekoliko godina Kosovo bilo klinički mrtav slučaj za Srbiju koja je korak po korak konsolidovala i napravila jasno raspoznatljivu politiku prema Kosovu i Metohiji – rekao je Samardžić.
On je ocenio da se u pogledu očuvanja Kosova u sastavu Srbije „stvari iz dana u dan pomeraju nabolje“ i da je 14 meseci klasičnih pregovora o Kosovu delegacija Srbije uspešno iskoristila da predstavi do detalja kako Srbija vidi budućnost i status Kosova. Ukazao je, takođe, i da je Rusija „definitivno stala iza Srbije“ tek posle januara 2006. i izjave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina da Kosovo ne može biti jedinstven slučaj i kada se uverila da u Srbiji postoji jedinstvena i čvrsta politika koja daje rešenje prihvatljivo za sve.
Skupština Srbije je juče u ranim jutarnjim časovima usvojila rezoluciju o Kosovu i Metohiji, kao i izveštaj državnog pregovaračkog tima. Za rezoluciju i za izveštaj pregovaračkog tima glasalo je 217 poslanika stranaka vladajuće koalicije, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Protiv je bilo 12 poslanika Liberalno- demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i jedan poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline. Uzdržana su bila tri poslanika Saveza vojvođanskih Mađara.
U Rezoluciji se navodi da je KIM neodvojivi deo Srbije na osnovu važećih i opšteobavezujućih ustavnih i međunarodnopravnih dokumenata. „Svaki pokušaj rešenja kojim bi se prekršila osnovna načela međunarodnog prava i integritet i suverenitet Srbije bio bi proglašen ništavim i opasnim po opstanak države i kao takav bio bi povod za odgovarajuće delovanje državnih organa Srbije u skladu s međunarodnim pravom“, piše u Rezoluciji. Dodaje se da je Srbija spremna da počne novu fazu pregovora oko pronalaženja najpovoljnijeg rešenja za Pokrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari