Diplomate iz nekoliko zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rade na novom nacrtu rezolucije o Kosovu koji bi bio prihvatljiviji za Rusiju.
Kako iz sedišta UN javlja Rojters, među idejama koje su u opticaju je produženje pregovora za 150 dana, nakon čega bi Savet bezbednosti razmotrio eventualni napredak koji su dve strane postigle.

Diplomate iz nekoliko zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rade na novom nacrtu rezolucije o Kosovu koji bi bio prihvatljiviji za Rusiju.
Kako iz sedišta UN javlja Rojters, među idejama koje su u opticaju je produženje pregovora za 150 dana, nakon čega bi Savet bezbednosti razmotrio eventualni napredak koji su dve strane postigle. Zapadne diplomate napominju, dodaje Rojters, da ostaju privržene nezavisnosti kao konačnom ishodu tog procesa.

Zeri: Švedska traži da Bilt zameni Ahtisarija

Priština – Švedska nastavlja da insistira da njen ministar spoljnih poslova Karl Bilt zameni međunarodnog posrednika za status Kosova Martija Ahtisarija, objavio je juče prištinski dnevnik Zeri pozivajući se na diplomatske izvore. Prema tim izvorima Bilt bi trebalo da počne sasvim nove pregovore i za to bi trebalo da dobije novi mandat. Isti izvor je naveo da zahtev Švedske za sada nema podršku u EU i ne veruje da će je uopšte dobiti. O izboru specijalnog predstavnika, pored UN, odlučuje i šestočlana Kontakt grupa, a u njoj sve zemlje osim Rusije podržavaju predlog Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo. Međutim, isti diplomata navodi da predlog Švedske govori o krhkom jedinstvu unutar Evropske unije.

Portparol Stejt dipartmenta Šon Mekomark je na redovnom brifingu u Stejt dipartmentu izjavio da je Kosovo „važno pitanje za Evropljane“, ali i za SAD.
– Ne mogu da kažem da li je bilo napretka u prevazilaženju različitih stavova između Rusije i drugih – nekih članica SB i nekih iz EU. To je sigurno važno pitanje za Evropljane. A koliko je važno za njih, toliko je i za nas – rekao je portparol Stejt dipartmenta.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je juče da je, zahvaljujući promišljenoj i principijelnoj politici koju je Srbija vodila u rešavanju kosovskog pitanja, dosad ostvaren značajan rezultat i naglasio da je za Srbiju najvažnije što je u Savetu bezbednosti sprečeno usvajanje nove rezolucije koja bi omogućila nezavisnost Kosova.
– Zajednička politika Srbije i Rusije, zasnovana na poštovanju međunarodnog prava i, pre svega, Povelje UN, omogućava da se u narednom periodu proces rešavanja budućeg statusa Kosmeta usmeri prema novim i pravim pregovorima – navodi se u Koštuničinoj izjavi medijima.
Prema njegovim rečima „Srbija je u potpunosti spremna da učestvuje u novim razgovorima koji bi, naravno, bili organizovani isključivo pod mandatom Saveta bezbednosti UN“.
Prirodno je da nova rezolucija treba da dođe kao rezultat uspešno završenih pregovora, dodao je Koštunica, „i da se temelji na ostvarenom kompromisnom rešenju do kojeg bi došle dve strane“. On smatra da „nema nijednog razloga da se, pre novih pregovora, i pre nego što dve strane postignu saglasnost, usvaja bilo kakva nova rezolucija u Savetu bezbednosti“.
– Veoma je važno da Skupština Srbije tokom ovog meseca potvrdi principe na kojima počiva naša politika za rešavanje kosovskog pitanja i da, na osnovu tih principa, odredi jasan mandat za vođenje svih daljih pregovora o budućem uređenju Pokrajine – ističe se na kraju Koštuničine izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari