Srpski premijer Vojislav Koštunica odbio je da privede bivšeg šefa Vojne obaveštajne službe Acu Tomića, bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krgu, kao i sina Ratka Mladića, Darka, iako su postojali dokazi da oni čine mrežu pomagača najtraženijem haškom beguncu, napisao je jula 2006. tadašnji ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt u depeši koju je poslao Stejt departmentu.


U dokumentima koje je objavio internet-portal Vikiliks navodi se i da je Polt izvestio američku vladu da je „Koštunica bio protiv toga da se tužiocu za ratne zločine prošire ovlašćenja, odnosno da bude donet zakon koji bi mu dao jurisdikciju nad pomagačima Ratka Mladića“.

„U sklopu istrage, sve osobe za koje se sumnja da pomažu Mladiću u bekstvu ili imaju informacije o mreži podrške, trebalo je odmah da budu privedene na informativni razgovor, a ukoliko je potrebno, da budu zadržane u pritvoru. To je trebalo da uključi i visoko pozicionirane bivše državne funkcionere kao što su bivši šef Vojne obaveštajne službe Aco Tomić, bivši načelnik Generalštaba Branko Krga, kao i sin Ratka Mladića, Darko“, naveo je Polt u depeši.

Polt ističe da Koštuničina vlada u suštini nije uradila ništa da se Mladić uhapsi i isporuči Haškom tribunalu. „Osim toga, na desetu godišnjicu masakra u Srebrenici (2005. godine), Koštuničina stranka je blokirala u Skupštini Srbije izglasavanje rezolucije koja bi osudila masakr“, navodi se u Poltovoj depeši.

Vašington je jula 2006. ispostavio srpskoj vladi jedanaest preporuka za unapređenje potrage za Ratkom Mladićem, saznaje se uvidom u dokumente s Vikiliksa. „Prvenstveno zbog otpora premijera Vojislava Koštunice, Vlada Srbije nije uzela u obzir nijednu od naših preporuka. U stvari, Koštunica je doslovno ostavio po strani naše preporuke, rekavši da Srbiji nisu potrebna dva akciona plana za lociranje i hapšenje haškog begunca“.

Predlozi SAD, kako se može pročitati u depešama, podrazumevali su da Koštunica odmah krene da javno poziva na hapšenje Mladića i da ohrabruje srpske vlasti da učine sve kako bi se postigao taj cilj, uz upozorenje da će oni koji bi to opstruisali odmah biti uklonjeni sa svojih položaja. Ništa od toga vlada Vojislava Koštunice nije uradila. Takođe, Koštunica je trebalo da zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Draganom Jočićem izda instrukcije za sve bezbednosne jedinica širom Srbije da iskoriste sve resurse za hapšenje Mladića.

„To nije urađeno, niti je uopšte planirano. Koštunica je trebalo da uputi privatan poziv Srpskoj pravoslavnoj crkvi da javno podrži hapšenje i transfer Mladića u Hag. Ni to nije urađeno, niti je planirano. Na čelu s premijerom i predsednikom Tadićem, Vojnoobaveštajna agencija je trebalo da organizuje brifing sa američkim ambasadorom i ambasadorima zemalja EU. Taj brifing trebalo je da sadrži sveobuhvatan spisak ljudi za koje se sumnja da pružaju podršku Mladiću, kao i njihovom prebivalištu. Ni to nije urađeno, niti je planirano da bude urađeno“, napisao je Polt a preneo Vikiliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari