Kovač: Sednica Skupštine u drugoj polovini jula 1foto: Amir Hamzagić/ATAImages

Potpredsednica Skupštine Srbije Elvira Kovač izjavila je da će sednica parlamenta biti održana u drugoj polovini jula, a da će na dnevnom redu biti međunaordni sporazumi i ratifikacija Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojene na Svesrpskom saboru.

U intervjuu za Večernje novosti, Kovač je govorila o pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope (SE) i navela da je uprkos pozitivnom mišljenju Skupštine te asocijacije, to pitanje odloženo do daljnjeg zahvaljujući zemljama Kvinte.

„Parlamentarna skupština je poslala pozitivno mišljenje o članstvu tzv. Kosova u SE. Konačna odluka je na Komitetu ministara. Pitanje je odloženo zahvaljujući zemljama Kvinte koje su postavile uslov Prištini da pošalje nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) Ustavnom sudu, a jasno je da premijer privremenih institucija Aljbin Kurti to neće učiniti“, rekla je Kovač.

Kovač je istakla da je razlog za stavljanje tog pitanja na stranu nedostatak političke volje zbog predstojećih izbora na Kosovu.

„Predviđanja su da se do zasedanja Komiteta ministara sledećeg maja ništa neće desiti, jer nema političke volje, ali je pitanje tzv. Kosova ostavljeno po strani. Komitet na nivou ambasadora zaseda jednom nedeljno. Idu i izbori na Kosovu i Metohiji, neće poslati nacrt na ocenu, oni sada razmišljaju o izborima i političkim poenima“, zaključila je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari