Kosovska policijska služba želi da preuzme od Kfora obezbeđenje manastira Zočište, potvrdio je za Danas iguman ovog srednjovekovnog metohijskog manastira protosinđel Stefan. Prema njegovim rečima, monasi su predstavnke KPS uputili na nadležnog episkopa raško-prizrenskog Artemija.

– Predstavnici KPS rekli su nam da će razgovarati i sa austrijskim Kforom koji čuva Zočište, a koji je nedavno pojačao svoju bazu oko manastira. Austrijanci nas do sada nisu obavestili da se povlače. Posle razgovora sa predstavnicima nemačkog Kfora u Prizrenu, kojima smo objasnili da se bez prisustva međunarodnih vojnih snaga bratstvo ne oseća sigurno, jer je manastir nekoliko puta rušen i paljen posle uvođenja protektorata UN 1999. Na ulazu u manastir pre mesec dana osvanuli su grafiti Albanske nacionalne armije „Kosova AKSH“ – objašnjava protosinđel Stefan.

Vladika Artemije izjavio je za Danas da „manastiri u Eparhiji raško-prizrenskoj ne prihvataju obezbeđenje i pratnju KPS, jer ne priznaju institucije samoproglašenog nezavisnog Kosova i Metohije, ali ne mogu da spreče njihovo delovanje“. On kaže da nije zvanično obavešten da obezbeđenje manastira SPC preuzima KPS, niti je pitan za mišljenje o tome.

Obezbeđenje pravoslavnih manastira na KiM KPS bi trebalo da preuzme od Kfora u skladu sa planom Martija Ahtirasarija koji su Savet bezbednosti UN i Srbija odbili, ali da ga deo međunarodne zajednice i Priština sprovode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari