Kragujevac: Koalicija „Moramo” i „Jaka Srbija” o slučaju potpisa za listu slovačke manjine 1Foto: Z.S.M.

Udruženje „Nova snaga” i Koalicija „Moramo” u Kragujevcu tvrde da su razotkrili neregularnost u vezi sa potpisima liste „Jake Srbije” koja je u koaliciji sa Vlaškom strankom pokušala da se predstavi na predstojećim izborima kao manjinska, slovačka stranka. Iz „Jake Srbije” to demantuju.

Koalicija „Moramo” juče je izdala saopštenje o velikoj neregularnosti u vezi sa potpisima građana za kandidaturu lista i ličnosti koji žele da se kandiduju.

„Kragujevac zbog predstavnika gradske izvršne vlasti ponovo postaje predmet podsmeha cele Srbije. Posle registracije stranke na slovačku nacionalnu manjinu, Jaka Srbija, je pokušala da u koaliciji sa Vlaškom strankom izigra zakon i preda 5.000 potpisa neophodnih za proglašenje manjinske liste i tako pokuša sa manjim brojem glasova da dođe do poslaničkih mesta“, stoji u saopštenju „Nove snage” i Kolaicije „Moramo”.

Kako oni dodaju, RIK, uz sve manjkavosti te insitutacije, ipak nije dozvolio ovakvo izigravanje zakona pa će u roku od 48 sati morati da prikupe novih više pd 6.000 potpisa da bi učestvovali na izborima kao i svi predstavnici većinskog naroda u Srbiji.

Oni pojašnjavaju „da je poslanički kandidat i predsednik Jake Srbije Vladimir Maksimović, član gradskog veća za komunalne delatnosti, a izvršilac posla njegov kum i saborac, Vitomir Nedeljković, odbornik Skupštine grada Kragujevca i bivši član Gradskog veća za lokalnu samoupravu, koji su na prošlim lokalnim izborima nastupili na listi SNS”.

Prema rečima Nikole Nešića, predstavnika kragujevačke Koalicije „Moramo”, njen zadatak, kao i „Nove snage”, je da ukažu na političke profitere i ljude koji se služe rupama u zakonu u svoju korist.

„Mi se borimo protiv toga i želimo da javnosti prikažemo sve takve slučajeve. Maksimović i Nedeljković imaju organizaciju slovačke nacionalne manjine, a mi imamo članove Koalcije „Moramo” u RIK-u, koji su nama dostavili ovu listu obzirom da je većina potpisa prikupljena u Kragujevcu. Bitno je da se naglasi da je RIK dokazao da oni nemaju ni jednog jedinog Slovaka iza nacaionalne manjne koju zastupaju“, ističe Nešić dodajući da je slovačka ambasadorka kada je boravila u Kragujevcu htela da se vidi sa njima ali nije uspela.

Kragujevac: Koalicija „Moramo” i „Jaka Srbija” o slučaju potpisa za listu slovačke manjine 2
Nikola Nešić – Naš zadatak je da ukažemo na političke profitere Foto: Z.S.M.

Kako on dodaje, reč je o osobama koje se konstantno kriju i traže političke trikove kako bi ostajali i opstajali na vlasti.

„Oni su i dalje jako bitni Srpskoj naprednoj stranci, a sve ovo je verovatno bio poligon za sledeće lokalne izbore. Na ovaj način mi smo pokazali da oni nisu legitimni Slovaci i ne mogu da to koriste sledeći put kada budu lokalni izbori“, tvrdi Nešić.

Vladimir Maksimović, predsednik „Jake Srbije”, na ove tvrdnje odgovara svojim razlozima zbog čega su se 2017. godine registrovali kao manjinska stranka.

„Kada smo izašli iz SDS-a registrovali smo se kao manjinska stranka zato što smo hteli da politički delujemo u okviru neke pravne forme. Da bi smo registrovali većinsku stranku nama je potrebno 50.000 evra, a mi smo mala lokalna organizacija koja iz sebe nema ni vladajući ni opozicione tajkune da nam obezbede te pare kako bi registrovali većinsku stranku“, kaže on.

Oni na izbore izlaze u koaliciji sa vlaškom strankom „Most” i Slobodanom Perićem koji je Vlah i upisan u poseban birački spisak Saveta za nacionalne manjine.

Kragujevac: Koalicija „Moramo” i „Jaka Srbija” o slučaju potpisa za listu slovačke manjine 3
Vladimir Maksimović – Na mestima na kojima nastupamo sami na izborima idemo kao stranka većinskog naroda Foto: Grad Kragujevac

„On, je kao podnosilac liste, tražio zbog svoje stranke status nacionalne manjine, ali je RIK to odbio. Mi, kao „Jaka Srbija”, nigde gde ne nastupamo sami ne tražimo taj status, već nastupamo kao većinska stranka, kao na predstojećim izborima u Smederevskoj Palanci koji su vanredni. Tamo smo podneli listu bez zahteva i traženja manjinskog statusa, jer nastupamo samostalno. Ni u Kragujevcu nismo tražili manjinski status“, ističe Maksimović, dodajući da su mnogi mediji preneli saopštenje „Moramo” a da niko, sem „Danasa”, nije kontaktirao sa njim da čuje i njihovu stranu.

„Vidi se da je saopštenje tendenciozno, lično, sa pominjanjem nadimaka što je neozbiljno“, smatra Maksimović i dodaje da neće ponovo skupljati potpise.

„U ovom trenutku nemamo dovoljno vremena da skupimo do 10.000 potpisa. Rok je vrlo kratak i praktično je nemoguće prikupiti dovoljno potpisa do te kvote“, kaže on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari