Kragujevčanin dobio pet dana zatvora za učešće u ekološkom protestu 1Foto: Ivan Stojanović

Na adresu Kragujevčanina Borisa Hermana jutros je stiglo rešenje da mu se prekršajna kazna za učešće u ekološkim protestima i blokadi saobraćajnica, zbog toga što je nije platio, zamenjuje zatvorskom u trajanju od pet dana. Ali Hermanu nikada nije stigla prekšajna kazna. Čak, nikada nije ni legitimisan.

Po rešenju Prekšajnog suda koje je potpisala sudija Lidija Karličić, protiv kažnjenog Borisa Hermana novčana kazna u iznosu od 5.000 dinara zamenjuje se u kaznu zatvorom u trajanju od pet dana.

U ovom rešenju piše da je Herman kažnjen zbog prekšaja Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na 5.000 dinara po prekršajnom nalogu od 4. decembra prošle godine koji je napisala Policijska uprava Kragujevac a koji je postao izvršan 13. januara 2022. godine.

Kako je istekao rok za dobrovoljno plaćanje, stoji u rešenju kazna je zamenjena zatvorskom.

– Nikada nisam dobio prekršajni nalog. Jer, da jesam već bi ga i platio. Ta vrsta kazne je koncipirana tako da ako se odmah uplati onda plaćate samo polovinu, odnosno 2.500 dinara, ističe Herman.

Kragujevčanin dobio pet dana zatvora za učešće u ekološkom protestu 2
Rešenje o zameni prekršajne kazne koja nikada nije stigla zatvorskom Foto: B.H.

Iako član opozicione stranke, ističe da je na protestima učestvovao kao građanin.

– Ciljano sam išao na to da budem kažnjen i da tu kaznu platim. Iako me nikada nisu ni legitimisali očekivao sam da mi stigne prekršajna kazna ali nije nikada. Obraćao sam pažnju na sve što je stizalo, baš da ne bi dospeo ovakvu neprijatnost. Sada, iznenada par dana pred izbore dobijam rešenje za zatvorsku kaznu, kaže za „Danas” Boris Herman.

On ističe da nije menjao adresu, niti putovao iz grada poslednjih meseci.

– Iskreno, nije mi jasno kako nisu mogli da me pronađu i uruče mi prekršajnu kaznu a sada za pet dana zatvora jesu. Kragujevac nije preveliki grad, a moje prezime je za našu sredinu vrlo karakteristično. Nisam se uplašio ali se pitam u čemu je smisao i poenta ovog čina, navodi on.

Herman je sa rešenjem o zatvorskoj kazni otišao kod Zlatka Milića, jednog od kragujevačkih advokata koji su besplatno branili učesnike prošlogodišnjih protesta u Kragujevcu i Šumadiji, da on kao njegov branilac utvrdi na osnovu čega je „dobio pet dana”.

Kragujevčanin dobio pet dana zatvora za učešće u ekološkom protestu 3
Boris Herman na protestu u Kragujevcu sa akademikom Teodorovićem Foto: Ivan Stojanović

Advokat Milić je uložio prigovor na ovo rešenje, koje osporava.

– Ističem da isprava na osnovu koje je njemu zamenjena kazna, odnosno taj prekršajni nalog nije izvršna. Rešenje nije punovažno jer ga on nikada nije primio niti potpisao, ističe Milić.

Po njemu postoji mogućnost da se neko ne zatekne na adresi.

– Ali po Zakonu o upravnom postupku poštar je obavezan da u u roku od 24 sata dođe na adresu, pa tek ako ga drugi put ne zatekne ostavlja mu u sandučetu poziv da dođe u poštu i preuzme prekršajni nalog. Nalog stoji pet dana u pošti i ako se ne preuzme, onda se vraća u sud gde se ističe na oglasnoj tabli i tek osmog dana on postaje konačan, pojašnjava Milić, ponovo naglašavajući da njegov klijent tvrdi da svakodnevno i redovno, zbog drugih obaveza pregledao svoje poštansko sanduče.

Rok za prigovor je tri dana i Hermanov advokat će ga uložiti odmah, sutra. U prigovoru Milić predlaže sudiji da ukine svoje rešenje i dostavi mu prekršajni nalog pa da ponovo krenu u postupak od početka. Ukoliko sudija to ne učini o ovom prigovoru odlučivaće Veće Prekršajnog suda u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari