Kraj uličnih radova može odložiti glasanje 1Foto: Stanislav Milojković

Iako se „rani decembar“ uveliko pominje kao mogući rok za održavanje beogradskih izbora, postoji i opcija da se na birališta izađe krajem januara ili početkom februara, tvrde za Danas nezvanično izvori sa političke scene Srbije.

Kako ističu naši sagovornici, „potrebno je da se najpre završe započeti radovi na nekoliko lokacija u prestonici Srbije, a za većinu je rok kraj decembra“. Ipak konačna odluka još nije doneta.

Prema našim saznanjima, iz redova naprednjaka se nezvanično šalju oprečni stavovi o terminu izbora. Činjenica je da SNS nije strana manipulacija izbornim datumima, koji su se zakazivali i odlagali u više navrata. Nezvanično se u pojedinim opozicionim strankama može čuti da su spremni i na ovaj spin, i da neće nasesti na plan vlasti da otkriju svoje kandidate za gradonačelnika kako bi ih vlast blatila kroz svoje tabloide narednih meseci.

U svakom slučaju, naprednjaci, kažu naši izvori, za decembar, ali i za januar, februar i mart imaju šta da pokažu Beograđanima, jer bi do decembra mogli biti završeni radovi na Slaviji, uređenje fasada, u januaru se očekuje veće plate i penzije, dok bi na proleće adut SNS bio Beograd na vodi ili pak hotel „Hilton“ na Trgu Slavija. Opoziciji pak više odgovara što kasnije održavanje izbora, jer su sve mogućnosti za saradnju ali i nesaradnju otvorene.

Za decembar, koji je trenutno u opticaju za izbore, ima više razloga za, ali i protiv. Prema rečima naših izvora bliskih SNS, osim kratkih rokova za velike radove, još uvek nema dogovora hoće li naprednjaci samostalno na izbore ili u koaliciji sa SPS, SDPS, PUPS, SPO i drugim manjim partnerima. Lider SPS Ivica Dačić kaže da će matematika odlučiti hoće li sa SNS ili ne. Kako kažu naši izvori, ukoliko SPS ne bude išao sa SNS, ne treba isključiti mogućnost saradnje SPS i SDPS Rasima Ljajića, ukoliko na taj način mogu doprineti boljem rezultatu za SNS. Prema nekim procenama koalicija SPS i SDPS mogla bi u Beogradu da osvoji oko 10 odsto glasova. Postoje procene da SRS i Vojislav Šešelj, koji bi mogli biti jedan od igrača u korist naprednjaka, još nije dostigao rejting od pet odsto u Beogradu, te zato stalno gostuje po rijaliti programima.

S druge strane na opozicionoj sceni ima i mišljenja da se naprednjacima žuri jer im opada rejting u glavnom gradu, a i vidna je velika količina radova i mehanizacije po gradskim ulicama, što ukazuje na to da se radovi ubrzavaju kako bi sve bilo spremno za decembar. Uz to, prema rečima naših sagovornika, lideru naprednjaka je moguće stalo da završi sa izborima u glavnom gradu, jer u narednom periodu pod pritiskom sa Zapada planira da otvori bitne teme poput rešavanja pitanja Kosova, što deo javnosti neće dočekati sa odobravanjem. Procena je da će mu rejting neminovno pasti kada se bude bavio pitanjem Kosova, te je bolje da izbori u Beogradu budu na vreme rešeni. Uz to kako kažu naši sagovornici pokazalo se da je ljutnja građana u januaru izraženija, jer su tada najveći računi za struju zbog grejanja, a i troškovi praznovanja otežavaju finansijsku situaciju, te je za vlast bolje da na izbore izađe pre toga.

Partija ujedinjenih penzionera, koalicioni partner SNS, juče je saopštila da očekuje i jednokratnu pomoć penzionerima do kraja godine, a od januara postepeno povećanje penzija, dok vlastima u Beogradu predlaže da razmisle o takozvanoj „13. penziji“ za najsiromašnije penzionere prestonice. Sve to može ukazivati na brze izbore, uz kratku kampanju protiv nesložne opozicije.

U kampanji od vrata do vrata

Bez obzira na termin izbora, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, SNS će voditi kampanju „od vrata do vrata“, kao i „telefonsku kampanju pozivanja birača“, a u pojedinim beogradskim opštinama ovih dana se otvaraju kancelarije SNS, što se, takođe, tumači kao priprema za predstojeće izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari