Svakog gosta tri dana dosta: Zašto kralj Esvatinija boravi četiri dana u zvaničnoj poseti Srbiji? 1Foto: Instagram Ivica Dačić

U čemu se sastoji interes građanki i građana Srbije da njihov predsednik Aleksandar Vučić na četiri dana ugosti kralja afričke države od milion stanovnika u koju Srbija izveze vrednost robe od nešto malo više od hiljadu dolara godišnje?

U čemu se sastoji smisao potpisivanja niza sporazuma, koji je upriličen tokom vikenda u Beogradu, a odnosi se na, recimo, razvoj u informacionim tehnologijama, sa državom koja je siromašna i nema, nažalost, prilike da razvija bilo šta što nije u vezi sa osnovnim egzistencijalnim pitanjima? Da građanke i građani imaju osnovno kako bi prehranili svoje porodice.

Primera radi, pročitajte vest: “Ministri informisanja i telekomunikacija Srbije i Esvatinija Dejan Ristić i Savana Mazija su u Beogradu potpisali „Memorandum o razumevanju o podsticanju saradnje u istraživanju i razvoju inovacija u informaciono-komunikacionom sektoru“. Dogovoreno je i organizovanje zajedničkih programa obuke radi razvoja kadrova i razmene iskustava”.

Poseta kralja Esvatinija Msvatija III predstavljena je od strane režima Aleksandra Vučića kao jedna od značajnijih za Srbiju. Reč o državniku za kojeg su se mediji pitali sa kojom od svojih 11 žena će doputovati, uz reči kritike da se kupa u ogromnom bogatstvu dok mu većina naroda grca u teškom siromaštvu i bori se sa bolestima.

Jasno je da takve lidere ovdašnji obožavaju.

Pritom, kralj Esvatinija vlada dekretom nad milionom podanika, od kojih većina živi na selu i prati tradicionalne načine života.

Iskoristio je Vučić Msvatija III, kao što čini sa gotovo svim ljudima, bez obzira na funkcije koje obavljaju – za promociju sopstvene vladavine i opstanak na vlasti.

Tako je građankama i građanima Srbije prosuo prašinu u oči, uoči najverovatnijeg saopštvanja odluke da neće otići na Kazanj, na sastanak BRIKS, na poziv, među Srpkanjama i Srbima, omiljenog Vladimira Putina, dovevši im lidera jedne države koja tom samitu pripada.

Na četiri dana.

Iskoristio je i to što je reč o državi koja je najpre priznala a potom povukla priznanje Kosova. A, kako bi obezbedio da kralj Esvatinije dođe na četiri dana u Beograd, u zvaničnu posetu, poslao je svoju suprugu Tamaru Vučić ranije u tu zemlju. Tako se kralj u Beogradu zahvalio supruzi predsednika jer je obećala izgradnju kuća za tamošnje stanovništvo.

Ovih dana se obeležava i 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Kralj Esvatinija za to vreme u zvaničnoj poseti Beogradu izvesno je da imponuje predsedniku Srbije, koji bi, do sada je u više navrata dokazano, voleo da među Srbima a i šire – bude novi Tito.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari