Krasnići: Vlada Kosova ozbiljno shvata dobrobit američkih vojnika, svaka akcija u vezi sa mostom biće koordinisana sa saveznicima 1Printskrin RTK

Ministar lokalne samouprave, Eljbert Krasnići (Elbert Krasniqi), izjavio je da će svaka akcija u vezi sa mostom na Ibru u Mitrovici biti koordinisana sa međunarodnim partnerima.

Upitan o izjavi američkog ambasadora, Džefrija Hovenijera, koji je rekao da postoji rizik za američke vojnike ako se most otvori u ovom trenutku, Krasnići je naglasio da vlada Kosova veoma ozbiljno shvata dobrobit američkih vojnika.

„Oni su najvoljeniji vojnici KFOR-a među našim građanima. Nastavljamo sa koordinacijama i konsultacijama sa partnerima, uključujući KFOR, kako bi sve prošlo u najboljem redu i da ne dođe do ikakvog incidenta, a kamoli nečega ozbiljnijeg. Verujemo da su sloboda kretanja i vladavina prava iznad svega, i da će svaki potez koji preduzmemo biti koordinisan“, rekao je on danas na konferenciji za novinare nakon sednice vlade.

Krasnići je naglasio da bi otvaranjem mosta na Ibru bila ispunjena obaveza iz Briselskog sporazuma.

Izjavio je da nema razloga da ovaj most ostane zatvoren za saobraćaj.

„Od 2018. do 2021. godine, u izveštajima EU se navodi da je most gotov i da treba da se otvori za pun, nesmetan i slobodan saobraćaj. Kao pokrovitelj sporazuma i plana implementacije za otvaranje mosta, EU treba da pokaže šta se promenilo od 2023. godine?“ rekao je Krasnići.

Dodao je da ne zna tačan datum kada će doći do otvaranja mosta. Međunarodni partneri kritikovali su Kosovo, nazivajući plan za otvaranje mosta na Ibru „jednostranim i nekoordinisanim potezom“.

Takođe, KFOR je izjavio da svaka odluka o otvaranju mosta treba da bude doneta kroz dijalog.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari