Kreće li Ćuta u "treći svetski rat sa Nemcima": O planu opozicionara za odbranu Gornjih Nedeljica od Rio Tinta 1Foto: Beta/Emil Vaš

Nama jesu potrebni planovi građanske samoodbrane kako bismo izdržali što je duže moguće, ali nam je pre svega potreban plan za vraćanje i obnovu države jer samo ona može biti garant opstanka građana. Nije ugrožena samo dolina Jadra, već i kompletna Zapadna Srbija, te je neophodno da je zaštitimo. A da bismo bili kadri da se suprotstavimo i istrajemo u takvoj borbi, moramo biti mudri i strpljivi, ali i posvećeni, uporni i hrabri. Ali desni populizam i iracionalni narativi oko “trećeg rata sa Nemcima” su besmislice veoma štetne za interese Srbije.

To kažu sagovonici Danasa komentarišući izjavu lidera Ekološkog ustanka, Aleksandra Jovanovića Ćute, da ima vojni, tehnički i logistički plan za odbranu Gornjih Nedeljica od iskopavanja litijuma u rudniku kompanije Rio Tinto.

Kako je pojasnio, to jeste vojna terminologija i biće razrađen vojni, tehnički i strateški plan odbrane.

“Onog momenta kad dođu, branićemo se fizički, logistički, taktički. Kako zaslužuje borba protiv neprijatelja“, rekao je Jovanović u intervjuu za nedeljnik NIN.

Prema njegovim rečima, oni dolaze da raseljavaju stanovništvo i nema druge, jer jadna je država u kojoj nemački kancelar određuje da li će se kopati litijum ili ne.

Kreće li Ćuta u "treći svetski rat sa Nemcima": O planu opozicionara za odbranu Gornjih Nedeljica od Rio Tinta 2
foto: Printscreen/YouTube/ParlamentSrbija

Bogdan V. Radovanović, poslanik Zeleno-levog fronta, za danas kaže da toj političkoj opciji nije blizak taj militaristički narativ, ali oštro se protive pomenutim projektima.

– Slažem se sa Ćutom da nije ugrožena samo dolina Jadra, već i kompletna Zapadna Srbija, te da je neophodno da je zaštitimo. Način na koji će se ta zaštita sprovesti zavisi od mnogo aspekata, a mi svakako moramo biti u pripravnosti i spremni da se branimo. Oštro se protivimo pomenutim projektima i verujemo da naše bogatstvo leži u zdravoj prirodi i poljoprivredi, a ne uništavanju naše lepe zemlje za potrebe krupnih korporacija, stranih zemalja i predstavnika vlasti koji očekuju svoj deo kolača od tog ekocida. Da bismo bili kadri da se suprotstavimo i istrajemo u takvoj borbi, moramo biti mudri i strpljivi, ali i posvećeni, uporni i hrabri – navodi on.

Kako dodaje, njihova borba u Požegi je trajala tri godine i na kraju su uspeli da sprečimo Jadar Litijum d.o.o. da produži istražni rok za istraživanje ruda litijuma i bora. Ipak, svesni smo da smo dobili samo jednu bitku.

– Inicijativa za Požegu se stavlja na raspolaganje i potpuno posvećuje zajedničkoj borbi za očuvanje onog najvrednijeg što imamo: zdravlja nas i naše dece, jer planiramo da ostanemo da živimo u Požegi i u Zapadnoj Srbiji – kaže on.

A Bojan Kostreš, predsednik LSV, skreće pažnju da nikako nije pobornik oružanih sukoba i drugih radikalnih rešenja, naročito onih koji kao posledicu mogu da dovedu do ljudskih žrtava i ogromne materijalne štete.

– Korisnije je ponuditi alternativu idejama režima, o tome kako razviti našu privredu i uposliti ljude i jasno staviti do znanja da je uništenje prirode i narušavanje ekoloških standarda jednako neprihvatljivo i u Donjim Nedeljicama i u Boru i Smederevu kao i u Zrenjaninu ili na Fruškoj Gori. Staviti do znanja da je poklanjanje naše naftne kompanije režimu u Kremlju i potpuno neodrživa eksploatacija nafte krajnje štetnim metodama koje ta ruska kompanija koristi jednako zlodelo kao i iskopavanje litijuma. Sve ovo me navodi na zaključak da su neodložne evropske integracije Srbije, ne samo jedino, nego i najbolje rešenje – navodi on za Danas.

Kreće li Ćuta u "treći svetski rat sa Nemcima": O planu opozicionara za odbranu Gornjih Nedeljica od Rio Tinta 3
foto FoNet Milica Vučković

Prema njegovim rečima, desni populizam i iracionalni narativi oko “trećeg rata sa Nemcima” su besmislice veoma štetne za interese Srbije.

– Naravno, to ne znači da poklanjamo svoje resurse bilo kome, ali znači da je primena standarda EU najbolji put za sve nas. Samo u EU postoje i poštuju se pravila koja na najbolji način štite i ekološke standarde i ljudski život u krajnjoj liniji – zaključuje Kostreš.

Kreće li Ćuta u "treći svetski rat sa Nemcima": O planu opozicionara za odbranu Gornjih Nedeljica od Rio Tinta 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Dok Miloš Pavlović, potpredsednik NPS, i Pavle Grbović, lider PSG nisu čuli niti videli Jovanovićev plan pa nisu spremni da komentarišu.

Pavlović za Danas kaže da bi mogao da komentariše tek ako ga vidim ili ako mi ga neko predstavi.

– Do tada je najbolje da o tome komunicira autor. U svakom slučaju građani zajedno sa opozicijom moraju imati rešenja u pogledu odbrane od nezakonitih odluka vlasti koje nemaju legitimitet u javnosti – kaže on.

Dok Grbović pretpostavlja da će Jovanović plan predstaviti i ostatku opozicije i da će onda moći da se izjasne o sadržini.

Kreće li Ćuta u "treći svetski rat sa Nemcima": O planu opozicionara za odbranu Gornjih Nedeljica od Rio Tinta 5
Foto: Printskrin Medija Centar

– S obzirom na to da smo mi narod odbačen od strane svoje države, nama jesu potrebni planovi građanske samoodbrane kako bismo izdržali što je duže moguće, ali nam je pre svega potreban plan za vraćanje i obnovu države jer samo ona može biti garant opstanka građana. Naša država je oteta od strane interesne grupe i uspeh svake naše pojedinačne velike borbe zavisiće od uspeha u toj najvećoj i najvažnijoj borbi da svoju zemlju vratimo u službu njenih građana – zaključuje Grbović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari