Kreni promeni opet "otkrio" gde je završila narodna inicijativa protiv litijuma 1foto: R.Z./ATAImages

Pokret Kreni promeni Save Manojlovića saopštio je da se narodna inicijativa sa 38.000 potpisa protiv iskopavanja litijuma nalazi u Republičkoj izbornoj komisiji, kao što je ovaj pokret već više puta i objavio.

Narodna skupština je sakrivanjem ove inicijative prekršila Ustav i zakon Republike Srbije, saopštava i danas Kreni promeni, kao što je i ranije.

Pokret Kreni promeni učestvovao je na lokalnim izborima u junu 2024, ali ne i na parlamentarnim u decembru 2023. tako da nema poslanike u Narodnoj skupštini.

U Skupštini se već drugi dan vodi rasprava o Deklaraciji o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i o više desetina tačaka dnevnog reda koje se odnose na zaduživanje i finansijske odluke.

U delu sednice posvećenom poslaničkim pitanjima, poslanici opozicije iz redova ZLF i drugih stranaka, tražili su da Skupština raspravlja o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji, odnosno o Memorandumu o održivim sirovinama potpisanom između Srbije i Evropske unije 19. jula u Beogradu.

Ana Brnabić, predsednica parlamenta, je u raspravi sa opozicionim poslanicima više puta rekla da zna gde je narodna inicijativa, da nema ništa protiv da Skupština u plenumu raspravlja o litijumu, ali da čeka šta će reći stručna javnost i paneli stručnjaka.

Sva dešavanja u Skupštini pratite uživo na Danasovom portalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari