Kreni-promeni : Pobedu opozicije u Nišu braniti i protestima 1Foto: BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević

Kreni- Promeni u Nišu, jedna od četiri opozicione liste u tom gradu, koje su proglasile pobedu na lokalnim izborima 2. juna, saopštila je danas da bi pored pravnog puta izbornu volju građana trebalo braniti i građanskim protestima.

Ovo je prvo javno zalaganje iz redova opozicije u Nišu za građanske proetste, pošto je mesec dana unazad insistirala isključivo na borbi za izbornu volju „pravnim putem, bez protesta“.

U insistiranju na borbi za autentične izborne rezultate isključivo „kroz institucije pravne države“ prednjačio je dr Dragan Milić, nosilac liste istoimene grupe građana, koja je osvojila najviše glasova u opozicionom bloku.

Gradska izborna komisija je pre tri dana, u ponedeljak 1. jula, saopštila konačne rezultate lokalnih izbora, prema kojima je koalicija oko Srpske napredne stranke osvojila 30 mandata, četiri opozicione liste takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.

Ovakvi rezultati omogućavaju naprednjacima da formiraju vlast u Gradu, u savezništvu sa Ruskom strankom.

„Naivno je verovati u pravdu putem suda u okupiranoj državi. Pored pravnog puta Niš je trebalo braniti i građanskim protestima, sa jasnim pravno utemeljenim zahtevima, organizovanim odmah nakon izbora i pre letnjih odmora. Pravni put i protesti sa jasnim zahtevom jedino su, ruku pod ruku davali rezultate protiv ovog režima. Kao primeri takve borbe izdvajaju se odbrana reke Stare planine, odbrane parkova i zelenih površina, kao i stopiranje projekta Rio Tinta“, saopštio je lokalni tim Kreni- Promeni.

U saopštenju se navodi da su junski izbori „bili najneregularniji“, a da su građani Niša uprkos tome glasali su za promenu, odnosno opoziciju.

„Četiri opozicione liste imale su veći broj glasova, ali je jasnim izbornim inžinjeringom izraženim kroz prekrajanje zapisnika, kao i kroz postojanje manjinske fantomske liste (Ruske stranke, prim. aut.) vlast direktno prekrojala rezultate“, navodi se u njemu.

Kreni- Promeni je dodala da će „nastaviti konsultacije sa ostalim opozicionim strankama u Nišu, kako bi zajedno dogovorili naredne korake“.

Predstavnici opozicije- GG „Dr Dragan Milić“, koalicije „Biramo Niš“, koalicije „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokreta „Kreni promeni“ najavili su za danas konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti dalje poteze nakon što je GIK saopštila konačne rezultate.

Prema objavljenom ukupnom izveštaju GIK o rezultatima lokalnih izbora u Nišu, opozicija je dobila 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

U ukupnom izveštaju GIK precizirano je da je GG „Dr Dragan Milić“ dobila 16 mandata, koalicija „Biramo Niš“ deset, a koalicija „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i pokret „Kreni promeni“ po dva mandata.

GIK je ovakvu odluku donela nakon što je Viši sud u Nišu u petak 29. juna odbio četiri žalbe grupe građana “Dr Dragan Milić” i dve žalbe koalicije “Biramo Niš”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari