Kreni-promeni pisao Šolcu i evropskim zvaničnicima: Podrškom projekta "Jadar" urušavate demokratiju u Srbiji 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Pokret Kreni-promeni uputio je danas pismo kancelaru Nemačke Olafu Šolcu i evropskim zvaničnicima Ursuli fon der Lajen, Marošu Šefčoviču, Nadiji Kalvinjo Santamarija,i Odili Renaud-Baso u kome su ih informisali da rudnik litijuma, koji planira kompanija Rio Tinto, nije u skladu sa evropskim vrednostima demokratije i vladavine prava.

U saopštenju Pokret navodi da postoji hitnost u rešavanju pitanja projekta „Jadar“ u korist građana, jer je Ustavni sud Srbije 11. jula „na zahtev Rio Tinta poništio odluku Vlade od 20. januara 2022. koja je otkazala taj projekat nakon masovnih protesta širom zemlje“.

Objasnili su da je sud to učinio na osnovu „manje formalnosti, pod hitnim postupkom i pod pritiskom Vlade, a da je istovremeno ignorisao da odlučuje o inicijativi za ocenu ustavnosti meštana“ područja Jadar na kojem je planirano rudarenje litijuma.

Istaknuto je i da je vlast prekršila Ustav Republike Srbije time što Parlament nije odlučivao o narodnoj inicijativi koju je ranije potpisao 38.191 građanin, zahtevajući obustavu ekološki štetnih projekta.

U pismu su istakli da se Jadar ne sme koristiti kao sredstvo za postizanje političkih ili ekonomskih ciljeva drugih zemalja, već da je to vitalna zajednica sa bogatom istorijom i poljoprivrednom tradicijom.

Uz to, Pokret Kreni-Promeni traži od Evropske komisije da poštuje prava građana i da ne podržava projekte koji ignorišu volju lokalnog stanovništva i ugrožavaju životnu sredinu.

Pokret zahteva pisanu garanciju da Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) neće finansirati infrastrukturne projekte povezane sa rudnikom litijuma Jadar.

U zaključku, Pokret poručuje da će građani Srbije nastaviti proteste i akcije građanske neposlušnosti ako se nastavi sa kršenjem pravnog poretka.

U ime pokreta Kreni – Promeni pismo su potpisali Marina Pavlić i Savo Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari