U optužnici Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala protiv Slobodana Miloševića, Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića i Jovana Zebića, navodi se da su bivši državni funkcioneri oštetili državu za oko 120 miliona nemačkih maraka, odnosno za više od 60 miliona evra, iznošenjem novca na Kipar, finansiranjem državnih preduzeća i Socijalističke partije Srbije.

U optužnici Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala protiv Slobodana Miloševića, Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića i Jovana Zebića, navodi se da su bivši državni funkcioneri oštetili državu za oko 120 miliona nemačkih maraka, odnosno za više od 60 miliona evra, iznošenjem novca na Kipar, finansiranjem državnih preduzeća i Socijalističke partije Srbije.
Kako se kaže u optužnici, Zebić i Kertes su 1994. postali pripadnici kriminalne grupe koju je organizovao Slobodan Milošević sa ciljem sticanja dobiti u dužem vremenskom periodu, po unapred određenim zadacima u međunarodnim razmerama, korišćenjem privrednih struktura i uticaja na izvršnu vlasti vršeći zloupotrebe.

Sloboda: Optužnica protiv Miloševića – akt bezumlja

Beograd – Udruženje Sloboda osudilo je juče podizanje optužnice protiv Slobodana Miloševića, koji je umro pre godinu dana, ocenivši to kao „akt bezumlja“, jer je postupak morao da bude obustavljen kada je bivši predsednik SRJ umro.

„Prvi put u istoriji sveta neko je pokušao da podigne optužnicu protiv mrtvog čoveka. Takvo originalno postupanje specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića je u suprotnosti sa Zakonikom o krivičnom postupku“, piše u saopštenju Slobode. Ovo udruženje dodaje da, prema ZKP, „kada se u toku krivičnog postupka utvrdi da je okrivljeni umro, rešenjem istražnog sudije pojedinca ili predsednika veća obustaviće se krivični postupak“. Sloboda je zatražila da specijalni tužilac Slobodan Radovanović bude razrešen, jer je najdirektnije zloupotrebio službeni položaj usled nepoznavanja elementarnih pravnih normi.

„Slobodan Milošević, kao predsednik Srbije i SPS, Zebić kao potpredsednik Vlade Srbije i savezni ministar i Kertes kao direktor Savezne uprave carina (SUC), naložili su da se deo prihoda carine ne uplaćuje SUC, nego na račun pravnih lica i političkih organizacija, kao i Državne bezbednosti Srbije i da se ne uplaćuje Narodnoj banci Srbije (NBS), a da se deo deviznih sredstava, bez odobrenja NBS iznese na Kipar, što su oni prihvatili“, piše u optužnici.

STOJKOVIĆ: Milošević ne može na optužnicu

Beograd – Ministar pravde Srbije Zoran Stojković rekao je juče, povodom informacije o optužnici za iznošenje novca na Kipar, da protiv bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića nije moguće podići optužnicu, pošto je mrtav.

– Ne znam predmet, niti optužnicu, sem onog što same video iz medija. Nije mi jasno da se kaže da je podignuta optužnica prema mrtvom čoveku – rekao je Stojković novinarima u Skupštini Srbije.

– Začudilo me, ne znam da li je to samo interpretacija novinara ili je tako – izjavio je Stojković i dodao da se prema nekom licu postupak obustavlja ukoliko dođe do smrti, kao što je to bilo u slučaju Miloševića na suđenju u Haškom tribunalu.

Na pitanje da li bi još neko trebalo da se nađe na optužnici, Stojković je odgovorio da jedino zna da je 2001. podneta krivična prijava redovnom okružnom tužilaštvu kada je, koliko se seća, bilo mnogo više lica u prijavi. Prema rečima Stojkovića, adresa za novinarska pitanja o optužnici je Specijalno tužilaštvo, koje je podiglo optužnicu.

Na račune firmi Braunkor, La Maral trejd i Verikon, iz Srbije je na Kipar u šestogodišnjem periodu od 1994. nepovratno otišlo više od 100 miliona nemačkih maraka.
Stotine hiljada dinara odlazile su velikom broju društvenih, državnih i privatnih firmi, kao i poslovnim bankama. Na podužem spisku preduzeća koja su u periodu od 1994. do 2000. primala novac nalaze se – Krušik Valjevo, Sloboda Čačak, Crvena zastava Kragujevac, Ineks, Komercijalna banka, Beogradska banka, Gemaks…
Ukupna suma koja je isplaćena, a za koju je država oštećena samo isplatama ovim pravnim licima, iznosi 953,75 miliona dinara ili 11,92 miliona evra.
Novac iz Savezne uprave carina uplaćivan je i Socijalističkoj partiji Srbije, za finansiranje partije, ali i za predizborne aktivnosti. Jedan deo novca dobili su i kadrovi iz Crne Gore.
Kako se ističe u veoma obimnoj optužnici na više od 20 strana, za finansiranje SPS Nikoli Šainoviću je u više navrata u periodu od 1994. do 2000. isplaćeno 1,65 miliona nemačkih maraka. U jednom slučaju novac je sa Šainovićem uzeo i Dušan Matković, bivši ministar industrije iz SPS. Novac za finansiranje SPS u iznosu od 932.650 maraka dobili su i bivši ministar inostranih poslova Živadin Jovanović, zatim Milorad Samardžić – 500.000 maraka, Urošu Šuvakoviću isplaćeno je dva miliona maraka, dok je za izborne aktivnosti SPS Milanu Jovanoviću isplaćeno dva miliona maraka. Zanimljivo je da se u optužnici navodi i da je čak milion nemačkih maraka isplaćeno tadašnjem saveznom premijeru iz Crne Gore Radoju Kontiću.
Policija je protiv Miloševića, Šainovića, Zebića, Kertesa i još nekih bivših visokih državnih funkcionera još 2001. podnela krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu, ali do pre neki dan ništa nije urađeno da se navodi krivične prijave i pretoče u sudski postupak.
Emisija TV B92 Insajder već tri nedelje opisuje mehanizme iznošenja novca iz Srbije preko Kipra i načine na koji su pljačkani građani Srbije u vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari