Kristofer Hil i Marko Đurić govorili na Fakultetu političkih nauka 1Foto: Lena Stevanović

U budućnosti ćemo morati da pokazemo mnogo više mudrosti nego sto smo pokazivali u prošlosti, a fakulteti su mesto za to-poručio je Kristofer Hil, ambasador SAD u Srbiji na obeležavanju na obeležavanju 20 godina Centra za američke studije Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Naći ćemo i druge načine kooperacije, ali ćemo se potruditi da i ovaj Centar nastavi da prosperira, poručio je Hil.

Imali smo dve decenije odlične saradnje sa FPN, sa Univerzitetom u Beogradu, koji je rezultirao razmenom i profesora, akademika i studenta, rekao je Hil.

Na pitanja da li ovaj Centar doprinosi poboljšanju slike SAD u Srbiji, odgovorio je da je ovaj program služi da poveže ljude te samim tim doprinosi boljoj saradnji.

Odbio je da konretno komentariše ishod američkih izbora i da li bi mogao imati posledice na odnos sa Srbijom rekavši da izbegava da komentariše unutrašnja pitanja i Srbije i SAD, ali je insistirao da su dobri odnosi sa Srbijom važni, ocenivši da je ona važan partner.

Tokom svečane ceremonije istakao je da su za Srbiju na međunarodnom planu najvažnije evrointegracije i da odnosai sa Evropom treba da bude prioritet.

Kristofer Hil i Marko Đurić govorili na Fakultetu političkih nauka 2
Foto: Lena Stevanović

Kristofer Hil se zahvalio Marku Đuriću, ministu spoljnih poslova, na svemu sto radi i dodao da mu nije jasno kad on uopšte spava od tolikih obaveza, ali da je zahvalan na svemu sto je uradio za odnose dve zemlje.

“Svi težimo boljoj saradnji” rekao je Hil dodajući da nasledstvo 90-tih ima uticaja na ove odnose ali da je to problem koji je rešiv i to baš ovakvim projektima.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić takođe je govorio o programu američkih studija na FPN, ističući njegov značaj za razvoj Srbije.

Marko Đurić je rekao je da su nam danas više nego ikada potrebni mladi elokventni obrazovani ljudi a da oni dolaze baš sa FPN.

Pričao je o svom gostovanju na jednom američkom univerzitetu i koliko se oduševio ulaganjem u znanje.

“Ova saradnja je odlična prilika da Srbija uči od Amerike, da se ugledamo na njih i koliko oni tamo ulažu u svoje univerzitete” rekao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari