(FOTO) Kristofer Hil na prijemu u ambasadi: SAD žele da budu uz Srbiju i sa drugim partnerima 1Foto: Vojin Radovanović

Sami možda putujete brže, ali zajedno možemo stići dalje, poručio je večeras američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil na prijemu povodom Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, dodavši da SAD žele da budu uz Srbiju i sa drugim partnerima i da onda „ništa ne može biti ni teško ni daleko“.

Hil je istakao da su SAD nastale iz ideja prosvetiteljstva, te da je Tomas Džeferson je u Deklaraciju nezavisnosti uneo koncepte demokratije i slobode.

(FOTO) Kristofer Hil na prijemu u ambasadi: SAD žele da budu uz Srbiju i sa drugim partnerima 2
Foto: Vojin Radovanović

Vlade potiču iz naroda, a iako vladaju njime, ipak tu svoju vlast dobijaju od naroda, to je suština demokratije, naglasio je Hil.

Posle 250 godina, to su ideali kojima i danas stremimo i na koje svako ima pravo, bez obzira na poreklo – sloboda i prilika, rekao je ambasador.

Ima mnogo stvari koje nas spajaju, ljubav prema košarci, jer mi Amerikanci ne razumemo taj evropski fudbal. Imamo mnogo zajedničkog, kulturu, mlade ljude koji imaju nade, strahove, ali uvek aspiracije i te zajedničke stvari samo rastu, istakao je Hil.

SAD, Srbija i drugi partneri možemo stići daleko zajedno i ništa neće biti teško za nas, a ponovo ćemo se setiti ideala Tomasa Džefersona od pre 248 godina – života, slobode i težnje za srećom, poručio je on.

Prijemu u ambasadi SAD u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, brojni članovi Vlade, poput ministara Marka Đurića, Dejana Ristića, Usamea Zukorlića, Siniše Malom, ministarki Dubravke Đedović Handanović, Tatjane Macure, ali i bivša ministarka Zorana Mihajlović. Takođe, prisutna je bila i predsednica Vlade AP Vojvodine Maja Gojković, kao i direktor BIA Vladimir Orlić. Uz njih prijemu je prisustvovao i patrijarh srpski Porfirije. Hil je dočekao i predsednika SPO Vuka Draškovića, osnivača LSV Nenada Čanka, kao i predsednika opozicionog Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i kandidata za gradonačelnika Niša ove stranke Đorđa Stankovića, kao i druge brojne javne ličnosti.

Deo govora ambasadora Hila bio je i na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari