Krivokapićevo odavanja pošte Đinđiću oprečno se tumači 1foto (BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/Saša Matić/DS)

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je prvu zvaničnu posetu Srbiji u utorak započeo praktično polaganjem venca u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je 2003. godine ubijen predsednik Vlade Zoran Đinđić. Odavanju pošte je prisustvovala i aktuelna premijerka Srbije Ana Brnabić. Sagovornici Danasa iz Srbije i Crne Gore oprečno su protumačili ovaj gest Zdravka Krivokapića.

Tamara Nikčević, novinarka:

Zaista je besmisleno komentarisati tu tragikomičnu pojavu, tog “pajaca” i lakrdijaša koji nastavlja da sramoti Crnu Goru gdje stigne. Samo su gadosti koje je izgovorio tom prilikom skarednije od njegovog prisustva na mjestu ubistva prvog i jedinog istinski evropski orijentisanog premijera Srbije u poslednjih trideset godina.

Jovana Marović, potpredsednica pokreta URA:

Budući da građanska Crna Gora poštuje lik i djelo Zorana Đinđića, svakako je lijepa poruka što je premijer Krivokapić položio vijenac.

Ljubo Filipović, izvršni koordinator Građanske inicijative „21.maj“:

To je veoma važan gest. Koliko je iskren nisam siguran, imajući u vidu da je politika Krivokapića i njemu bliskih ministara dijametralno suprotna od onoga za šta se zalagao Zoran Đinđić. Dok se Đinđić zalagao za modernu, sekularnu i evropsku Srbiju, premijer Krivokapić je slijepi sljedbenik političkog amaneta mitropolita Amfilohija Radovića, čijega se govora sa sahrane Zorana Đinđića Srbija još uvijek svježe sjeća. Ako je Aleksandar Vučić iskren u poštovanju Đinđića nakon onih “Bulevar Ratka Mladića” naljepnica, onda je to slučaj i sa Zdravkom Krivokapićem. Bojim se da je i u jednom i u drugom slučaju riječ o licemjernom političkom marketingu.

Žarko Korać, potpredsednik vlade Srbije u premijerskom mandatu Zorana Đinđića:

To je krajnje uvredljivo licemerje. Krivokapića je za premijera Crne Gore izabrao onaj isti čovek koji je nad odrom ubijenog zorana Đinđića samoinicijativno uzeo reč i rekao: „Ko se mača laća od njega će i poginuti“. Mitropolit, ljubitelj Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Dragan Šutanovac, predsednik Saveta za strateške politike:

Premijer Vlade Crne Gore je kroz lep gest polaganja cveća pokazao izuzetno poštovanje prema pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću. Ovim činom Krivokapić je pokazao da razume kako žrtvu tako i sve pozitivno što je Đinđić činio kako bi Srbija postala moderna evropska država. Lično osećam zahvalnost a imao bih i poruku za Krivokapića, da pokuša da u CG radi približno dobro kako je Đinđić u Srbiji.

Draginja Vuksanović Stanković, poslanica SDP u skupštini CG:

Zoran Đinđić je bio jedna civilizacija, a Zdravko Krivokapić je sasvim nešto drugo, zaostalo. Nezaslužuje komentar. Ono što je sigurno jeste da Zoran Đinđić zna ko mu je položio vijenac možda bi se i prevtrao u grobu, izvinite što ovako kažem otvoreno. Krivokapić da je imao imalo časti i političkog obraza i da je poštovao svoju državu vratio bi se sa aerodroma doma i ne bi nastavio dalje sa posjetom zvaničnom Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari