Maksimalna dozvoljena brzina vožnje u naseljenim mestima ubuduće će umesto 60 biti smanjena na 50 kilometara na čas, dok će najveća dozvoljena količina alkohola u krvi vozača biti spuštena sa 0,5 na 0,3 promila, saopštili su juče predstavnici Vlade Srbije na konferenciji za novinare nakon redovne sednice na kojoj je usvojen Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da novi zakon unosi niz novina kao što je bolja zaštita pešaka i dece u saobraćaju, regulisanje nasilničke vožnje i uvođenje institucije kaznenih poena. On je podsetio da je broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u padu, ali da je i dalje visok. Pre 18 godina na putevima je poginulo 1.700 osoba, 2001. godine 1.275, a prošle 897 od čega 36 mlađih od 14 godina odnosno ukupno više od 17.000 lica. U 43 odsto slučajeva uzrok nesreće bila je nepropisna brzina, a pričinjena šteta procenjuje se na 2,7 milijardi dinara.

– Cilj novog zakona je da do 2012. broj poginulih u saobraćajnim nesrećama prepolovimo. Smanjenjem maksimalne dozvoljene brzine na 50 kilometara na čas povećaćemo mogućnost preživljavanja pešaka za 40 odsto. Takođe, smanjujemo i dozvoljeni nivo alkohola u krvi jer analize pokazuju da se u situacijama kada vozač ima promil alkohola pet puta povećava mogućnost da dođe do nesreće – rekao je Dačić.

Među novinama on je naveo uvođenje privremene dozvole za osobe od 17 godina. Takođe, nesavesni vozači mogu da očekuju kaznu iako ih ne zaustavi saobraćajna policija jer se uvodi praćenje saobraćaja putem kamera. Za početak u Beogradu će kamere biti postavljene na oko 60 mesta i duž delova autoputa. Kako je objašnjeno, vozači neće biti krišom snimani, ali ni pozicije kamera neće biti vidno obeležene, da ih vozači ne bi izbegavali. Osim toga, vozačima i pešacima zabranjena je upotreba mobilnih telefona u saobraćaju osim ako poseduju „hends fri“.

– Čim naši vozači pređu granicu voze polako, a u Srbiji misle da mogu da rade šta hoće – rekao je Dačić.

On je poručio svima koji ga poznaju da ga ne zovu kako bi nekome pomogao da izbegne kaznu jer to neće učiniti.

Šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu Milan Vujanić rekao je da je novi propis prilično restriktivan, ali da je važnije to što će za građane pravila igre biti mnogo jasnija i pravednija.

– Posebno je prepoznato da ne može samo vozač da odgovara za nesreću već i oni koji se brinu o celokupnom ambijentu, preduzeća za puteve, lokalne samouprave, projektanti i ostali nadzorni organi. Očekujem da postignemo mnogo veću bezbednost. Restriktivnost zakona je politička odluka, ali će konačnu odluku doneti parlament koji može da promeni neke kazne. Ne smatram da je tekst zakona idealan, ali je dovoljno dobar da se uspostave premise od kojih smo pošli – rekao je Vujanić i dodao da može biti kažnjen i vozač sa, recimo, 0,11 promila alkohola ako prizna da je pio.

Načelnik Uprave saobraćajne policije general-major Stojadin Jovanović rekao je da vozač može dobiti najviše 18 kaznenih poena nakon čega ne može više da upravlja vozilom već mora da prođe kroz zaštitne mere, novčane kazne, ponovnu proveru znanja i sačeka 90 dana da bi ponovo mogao da dobije dozvolu, ali će mu tada maksimalni dozvoljeni broj poena biti smanjen na 15. On je pojasnio da se kazneni poeni brišu ako vozač ne napravi novi prekršaj dve godine nakon što je počinio prethodni.

– Novčane kazne u zakonu nisu znatno povećane, dok neke nisu menjane ili su čak smanjene i ne može se govoriti o drakonskim kaznama. Najniža moguća novčana kazna je 3.000 dinara, a najviša 50.000 dinara – rekao je Jovanović i dodao da se mogućnost za korupciju smanjuje predlogom da se kazna ne plaća na licu mesta.

Usvojena Strategija za unapređenje položaja Roma

Vlada Srbije usvojila je juče Strategiju za unapređenje položaja Roma koja predviđa dužnost države da se brine o poštovanju, zaštiti i ispunjavanju zakonskih prava Roma, uključivanje Roma u sve oblasti društvenog života, rodnu ravnopravnost, sprečavanje i borbu protiv svih oblika diskriminacije i sprovođenje mera afirmativne akcije. Među važnijim aktima, usvojen je i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Srbije i Rusije o uslovima uzajamnih putovanja državljana dve zemlje.

 

Za izradu pasoša zadužen Zavod za izradu novčanica

„Izrada novih pasoša dodeljena je Zavodu za izradu novčanica tako da MUP nema uvid u ugovore ili bilo šta drugo što je urađeno u tom smislu. Naše ministarstvo ima primedbe na takvo rešenje jer sav novac koji građani plaćaju za pasoše ide direktno Zavodu, a nijedan jedini dinar MUP-u“, rekao je Ivica Dačić, komentarišući spekulacije medija da je odštampano 280.000 pasoša koji ne odgovaraju originalu. On je naveo da će MUP ispitati celu situaciju. „Sigurno je da građani neće biti žrtve bilo kakvih problema, a sva pitanja oko izrade pasoša treba uputiti Zavodu. Dosad nismo dobili nijednu reklamaciju da je neko imao problema ili neprijatnosti zbog novih pasoša, ali mislimo da je anomalija u zakonu ta da MUP izdaje pasoše, a neko drugi, van bilo kakvog uticaja i kontrole MUP, radi ceo posao na izradi pasoša“, izjavio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari