Vlada Srbije protivi se formiranju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS). Smatramo da je suština trajnog mira u potpunoj demilitarizaciji prostora Kosova i Metohije, čime bi se stvorili uslovi da na celom Zapadnom Balkanu zavlada mir, izjavio je juče Goran Bogdanović, ministar za KiM na konferenciji za novinare u sedištu Vlade Srbije.



inistar tvrdi da u ovom trenutku „Ministarstvo spoljnih poslova, predsednik Republike i Vlada Srbije preduzimaju određene korake i u svim diplomatskim kontaktima i bore se da KBS ne zažive, iako su u njihovoj obuci učestvovali NATO i Kfor“. Uprkos pitanjima novinara, Bogdanovićje izbegao da precizira koje korake srpski zvaničnici preduzimaju povodom odluke NATO da KBS juče zvanično počne mandat.

– Formiranje KSB je kršenje Rezolucije 1244 SB UN koja jasno predviđa prisustvo samo jedne oružane formacije na KiM – Kfora koji je, nažalost, učestvovao u osposobljavanju i obuci takozvanih KSB. Mi ne pravimo razliku između KSB i Kosovskog zaštitnog korpusa i OVK sa kojima Srbi imaju gorko iskustvo. Preduzeli smo niz aktivnosti, imali smo više sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima kojima smo ukazivali na pogubnost formiranja ovakvih jednonacionalnih snaga, kaže Bogdanović. On je podsetio da se na KiM u privatnom posedu nalazi „između 350 i 400 hiljada dugih cevi koje u kriznim situacijama mogu biti okrenute protiv Srba.

Na devetogodišnjicu polaganja zakletve prvih oficira KZK, juče je u južnoj srpskoj pokrajini zvanično počeo i mandat Kosovskih bezbednosnih snaga. Kako je saopšteno, blizu 1.500 pripadnika KZK obavešteno je da su prebačeni u KBS, dok će ostali biti uključeni u druge projekte . Juče je otvoren konkurs za preostalih hiljadu mesta u KBS, za čijeg je komandanta imenovan bivši komandant KZK i OVK general Sulejman Selimi. Uniforme KBS i druga oprema su donacija američke vlade, obuku će sprovoditi oficiri britanske armije, dok će vozila obezbediti nemačka armija.

U Vladi Kosova Danasu je rečeno da je stvaranje KBS „osetljiv i važan proces“ i da se „KZK neće preko noći pretvoriti u KBS jer između ove dve organizacije postoji suštinska razlika – KZK je nastao odlukom Misije UN, dok je za KBS nadležan direktno NATO“.

– Snage bezbednosti su formirane po strogim standardima NATO, a treninzi koji će se obavljati u tri kampa na teritoriji Kosova trajaće nekoliko nedelja. Prva obuka počeće većkrajem januara. KBS će delovati na celoj teritoriji Kosova. Još ne znamo koliko će biti generalskih činova u ovoj formaciji, ali izvesno je da je jedno generalsko mesto predviđeno za srpsku zajednicu, izjavio je Ibrahim Šalja, portparol KBS.

Jakub Krasnići, predsednik Skupštine Kosova, tvrdi da će „u okrivru KBS biti i srpskih pripadnika sa severa Kosova, kao i da će KSB imati jednu komandu i jedan cilj delovanja“. Krasnići ipak nije mogao da potvrdi da li će neko od srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu prihvatiti funkciju zamenika ministra BSK.

Formiranje KBS predviđeno je planom Martija Ahtisarija, na osnovu kog je Skupština Kosova sredinom marta 2008. usvojila Zakon o beznednosnim snagama Kosova. Prema Ahtisarijevom planu, KZK bi trebalo da bude rasformiran „u roku od godniu dana posle stupanja plana na snagu“, a da se „obrazuju nove profesionalne i multietničke KBS i da se razvije lako naoružana komponenta sposobna za specifične bezbednosne funkcije“. NATO je sredinom juna 2008. ovlastio Kfor za obuku KBS, što su Srbija i Rusija tada ocenile kao „kršenje međunarodnog prava“ i početak „ostvarivanja Aneksa 11 NATO Ahtisarijevog plana, kojim je predviđeno da Alijansa samostalno, bez nadzora SB UN ili bilo koga drugog, brine o bezbednosti na KiM“.

Zakon o KBS precizira da je ona „lako naoružana“, a da će „svaku promenu u naoružanju utvrditi Međunarodno vojno prisustvo, u koordinaciji sa Međunarodnim civilnim predstavnikom“. Takođe se napominje da će se „ preispitivanje ovih ograničenja obaviti nakon pet godina od dana stupanja na snagu ovog zakona“. Kao „početne dužnosti KBS navode se: učešće u kriznim operacijama, uključujući i operacije podrške miru na Kosovi ili izvan njega po pozivu; pomoćcivilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, kao deo regionalnih ili međunarodnih napora, uništavanje eksplozivnih sredstava, pomoćcivilnim organima vlasti u operacijama civilne zaštite“.

Prema Zakonu o KBS, „lanac civilnog nadzora nad KBS… čine Skupština i predsednik Kosova, premijer i ministar za KBS“. Vrhovni komandant KBS je „predsednik Kosova koji imenuje komandanta KBS na osnovu preporuke Vlade“. Premijer Kosova trebalo bi da „vrši efikasan nadzor i kontrolu nad KBS preko resornog ministra“. Ministra za KBS imenuje premijer, a imenovanje potvrđuje Skupština. U skladu sa kosovskim zakonima „o svim pitanjima relevantnim za bezbednost Republike Kosova, uključujući i upotrebu KBS, odlučuje Savet bezbednosti Kosova“. Zakon o KBS kaže da su to dobrovoljne snage a službeni jezici su albanski i srpski, dok se u komunikaciji sa međunarodnim organizacijama koristi i engleski.

Zastava na amblemu

„KBS će na početku sačinjavati profesionalno osoblje od maksimalno 2.500 pripadnika i rezervna komponenta od maksimalno 800 lica. U početku će se sastojati od Komande kopnenih snaga, Brigade za brza dejstva, Brigade za operativnu podršku i Komande za obuku i doktrinu, navodi se u Zakonu o KBS. Svi pripadnici KBS nosiće kao obeležje zastavu samoproglašene Republike Kosovo.

NATO se neće osvrtati na stav Beograda

KSB nije vojska, većlako naoružana formacija koja će biti korišćena u kriznim civilnim situacijama i za deminiranje, ponovili su juče izvori NATO u Briselu. Zvaničnik u sedištu Atlantskog saveza u Briselu rekao je agenciji Beta da NATO ne može da se osvrće na stav vlasti u Beogradu da su KSB „ilegalna paravojna formacija“ i da će Beograd zato uputiti protest Ujedinjenim nacijama. Izvor u sedištu NATO ukazao je da nove bezbednosne snage na Kosovu tek treba da se obuče, da je njihova regrutacija u začetku, a biće pod potpunom civilnom, demokratskom kontrolom parlamenta u Prištini i posebnog ministarstva. Jedan funkcioner u kancelariji visokog predstavnike EU Havijera Solane je rekao agenciji Beta da stvaranje KSB nije stvar EU, većUN i NATO. Pri tome se mora imati na umu, kako je objašnjeno, da nezavisnost Kosova nije priznalo pet država-članica EU.

Jeremić: Neće zaživeti

KBS kao ilegalna, paravojna formacija predstavlja direktan izazov nacionalnoj bezbednosti Srbije, miru i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu i neće zaživeti u punom multilateralnom smislu, izjavio je sinoćministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. Kako su preneli elektronski mediji, Jeremićje najavio da će Srbija iskoristiti sva pravna sredsva u odbrani Rezolucije 1244, koja je prekršena stvaranjem ove formacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari