Kršimo odluku UN, a očekujemo poštovanje rezolucije o Kosovu

Posledice dogovorenog premeštanja ambasade Srbije u Jerusalim

Ostavite komentar


  1. Stos se u tome sto Vuciceva bolumenta ne ocekuje postovanje rezolucije UN–ja 1244.Oni je ne pominju jos od 2013 i sporazuma u Briselu.Kako on da bude najveci presednik i pomiritelj u Istoriji sa rezolucijom 1244.To je tezak put.Mnogo je lakse ici putem izdaje.Sto znaci da ga Bler i Klinton cvrsto drze na uzdi(ucenjuju).Zato je morao da prezivi Trampova ponizenja…..Cilj opravdava put.Jedino nas moze spasiti Rusija.Ona je izjavila da cvrsto stoji uz srpski Narod.No,na tom putu-“cvrsto“se isprecio Vucic.Mora pod hitno da ide tamo gde mu je mesto.Nije dorastao poslu,kojim se“bavi“’17 sati dnevno….!

  2. Proverljiva cinjenica: Srbija NEMA ambasadora u Izraelu, a ni ambasadora u Vasingtonu. Ima samo otpravnike poslova. Niko nije ni imenovan, ni predlozen, niti ce uskoro. Niti to moze brzo. Jer nema ni vlade Srbije. Tako da ce cela prica oko „preseljenja“ da se razvlaci godinama, beskrajno da se odlaze, a na kraju ni da se realizuje. Taktika!

    1. E, odlična taktika, care!!! Sad će otpravnik poslova morati da preseljava ambasadu, a ambasador će posle da dođe na gotovo.

    2. Srbija trenutno nema ambasadore u : UN, NATO, SAD, Izraelu, Brazilu, Indiji, Australiji, Albaniji, Hrvatskoj, Maroku, Tunisu, Japanu….. A i tamo gde ima, ocaj, jad i beda: starosni penzioneri u Kini, Rusiji, Vatikanu, Portugalu, UAEmiratima, u Londonu; nastavnica klavira, u Hagu funkcionerka G17+, u Grckoj funkcioner DS, u Briselu pri EU bliska saradnica B. Tadica i funkcionerka DS, pri OEBSu Becu novinarka, sefica kabineta V. Draskovica, u Rimu necak J. Broza…..

      1. ambasadorka Srbije u Nemackoj ne zna nemacki jezik (zavrsila japanski, nije diplomata nego prevodilac za japanski). Ambasador Srbije u Austriji takodje ne zna nemacki, ne zna nijedan strani jezik, penzioner je i nije diplomata

  3. Obzirom da je preuzeo celu državu – Civilnu vlast, Vojsku i Policiju- iz dana u dan ovaj će praviti sve veću i veću štetu za Srbiju, nadajući se da će se tako spasiti, a neće, da ne bude šutnut iz zgrade Predsedništva i katapultirati u dobro obezbeđenoj Zabeli gde ga čeka njemu milo društvo.

  4. Donald Tramp (trenutno) vlada Amerikom, a Soroš (dugoročno) Evropskom unijom. Ne bih da komentarišem sporazum u Vašingtonu, ali ostajem pri stavu da bi mi Srbi na predstojećim predsedničkim izborima u SAD trebalo da budemo za Trampa. Soroš nijednom narodu na svetu ništa dobro nije doneo. Ako Tramp izgubi, borićemo se i dalje, šta nam drugo preostaje. Imamo mi, ipak, dovoljno jakih prijatelja u svetu.

    1. Posto je se samo u poslednje 2 nedelje zavadio sa Azerbedzanom, Belerusijom, Rusijom, Kinom, Arapskim svetom a ni EU nije nacisto sta da misli, pitam se na koje to jake prijatelje, osim Dodika mozemo posle ovakvih ekscesa da racunamo.

    2. Tramp podrzava Izrael, a to je opet neki Soroš. Nema sustinske razlike za nas ko god bude predsednik US, odvratni su prema Srbiji, sad nas i preziru zbog šizoja i njegove sramote.

  5. Narod ocekuje da se postuje rezolucije 1244 ali predsednik Srbije samo spinuje a radi sve da se ona obezvredi i ne postuje.
    Tu se krije ogroma razlima!

  6. Svaki ali baš svaki dogovor, sporazum, ugovor… potpisan od formalnog proglašenja „Republjik Kosove“ unazad 12 godina od strane najviših srpskih zvaničnika je imao 95% interesa za „posrednike“ (bili to direktno SAD i EU diplomatija ili indirektno Rusija i Kina) a 5% za onaj najbrojniji deo srpskog naroda van krimi-političkih „elita“. Sve u ime „ne damo Kosovo“ i „predaja ( i Kosova) nije opcija“. A toliko je već odrađeno sa srpske strane u formiranju Kosova kao „punokrvne“ države da će se vrlo brzo stići do tačke kada će celokupnoj međunarodnoj zajednici potpis nekakvog srpskog Kurte i Murte na akt o priznavanju Kosova kao države biti nebitan i sasvim nepotreban.

  7. Ovaj sto sedi na tronozcu (po zasluzi) ne zna koju odluku UN krsi, a KiM DAVNO UNOVCIO!!!! I to ga interesuje kao i lanjski sneg

  8. Genijalna spoljna politika, u poslednje 2 nedelje: sa zavadili sa Azerbedzanom zbog minobacaskih mina, okrenuli ledja Lukasenku i Belorusiji, sa Kinom zbog stavke da nece kupovati i da se skinuti kinesku telekomunikacionu opremu, sa Rusijom jer im rade iza ledja i obecavaju USA da ce uvoziti tecni gas, sa arapima jer su obecali da ce preseliti ambasadu u Jerusalim sto su samo USA i Honduras uradili, … za uzvrat smo dali Izraelu zeleno svetlo da prizna Kosovo, obecali da vise necemo raditi na ukidanju priznanja i slikali se sa odlazecim predsednikom SAD u takovo ponizavajucem izdanju da to bolje da niko nije video. Pazi kada nam se banane drzave smeju. Ko je mislio da je sedenje u poslednjem redu kod Makrona, moljakanje patrijarha da zamoli Putina da se obrati sakupljenim SNS-sendvicarima bilo izuzetak, sada vidi da je to bio samo pocetak.

    1. Vučić je krenuo u Ameriku s ciljem da ne prizna Kosovo i izgleda samo to mu je bilo u glavi Totalno nepripremljen za ostalo nije primetio katastrofalnu stvar, da otvaranjem ambasade u Jerusalumu na poklon dobijamo izraelsku potvrdu o nezavisnosti kosova. Tako lepo zahvalio se izraelcima što su priznali ono što jedino nije trebalo da se prizna. Srpska delegacija nije povela ni prevodioca da stručno prevede sporazum. Lažni doktori, lažni prevodioci. I tako sada imamo crno na belo da je naš predsednik jako zadovoljan i srećan zbog izraelskog priznavanja kosova. Kosovo je i glavna tema naše spoljne politike pa zato nije ni bitno ko su ambasadori u svetu.
      Dačić se bavio, zbog Populizma , jurnjavom lidera nekih minijaturrnih, retko kome, poznatih zemalja, da ne priznaju kosovo a vučić, ga priznao u trenu, da nije ni svestan toga. Na poklon je pored nezavisnog kosova predsednik dobio i olovku i ključeve ali ova dva poslednja poklona nisu ušla u sporazum mada bi mnogo bolje bilo da je ova dva poslednja dobio od izraelaca umesto onog prvog. I bolje bi bilo da je naš potpisnik sporazuma šutnuo – za uzvrat- iz te rečenice nego stolicu koju, takođe, nije šutno.

  9. Šoroš je star i uskoro će nas sve napustiti, Ekonomija tkzv. EU , a pre svega Hitlerove neoliberalne Nemačke zavisi od Izvoza pre svega u SAD, to će stati novim taksama na svu robu firmiranu a posebno auto industriju, kozmetiku, mašinsku.. itd, Nemačka će kolapsirati ekonomski i odvesti EU u pakao., dugoročni intres Srbije da zaustavi prodor islamskog terorizma se poklapa sa intresima SAD, Izraela, Rusije , eliminacija već nepostojećih UN tj obesmisljavanje ( skoro niko nepoštuje rezolucije ) a to pre svega važi za islamski svet koji je izglasao rezoluciju da Jerusalim nije glavni grad Izraela kroz podršku liberalnom nacizmu , Šoroš, B L M, Hamas, Antifa,….kao i njihovo globalno udruživanje sa liberalima radi preuzimanja vlasti i proterorističkog delovanja preko poluga vlasti u nebrojano zemalja širom sveta uključujući i bivše vlade i članove vlade i vojnog establišmenta SAD, VB , je odličan potez vlade , neostvaren još i zakasneo, to je trebalo odmah učiniti kad je to uradio Izrael voljom svog naroda širom sveta.!
    Muslimani su nasilno okupirali Izrael i izvršili genocid nad jevrejima gori nego nacisti 40 tih, Palestinci treba da napuste državu izrael i da se vrate u područja gde su živeli pre okupacije u srednjem veku, tj u arapske zemlje od Saudijske Arabije, Iraka , itd,
    U nemačkoj su 70 tih palestinci terorističkim aktom pobili sportiste Izraela, za to nikad nisu bili kažnjeni , a komunistički diktator Josip Broz Tito je podržavao arape jer je mrzeo iz religijskih pobuda jevreje, a za života ta bivša SFRJ nije priznavala državu Izrael iako je to bila odluka UN!, a ogroman broj je živeo u SFRJ i pre rata gde su stradali, priznavanje glavnog grada i preseljenje ambasade u Jerusalim je minimum što je Srbija trebalo da učini prema Izraelu i jevrejskom narodu koji je stradao vekovima svuda.

    1. Koji to puta u nazad 30 godina, po Vama, EU i Njemacka „propada“. Njih svaka kriza samo jos ojaca! Nikad mocnija i mirnija Europa. Pa nije li onda cilj jedne male i siromasne Srbije biti dio najrazvijenijih i najbogatijih drzava svijeta ili planira da vise od 100 godina bude glavni remetilacki faktor na Balkanu i ruska produzena ruka za kojkakve mutne i prljave poslove kao u Crnoj Gori 2016. ili Makedoniji a da o Bosni i Hercegovini ne trosim rijeci? Zar Srbija mora uvjek biti kontra europskog reda i mira i onda kad dobije „po nosu“ onda su joj svi drugi krivi. Pocevsi od 1914. 1941. 1991. 1999. pa zar je to malo? Ili je potrebno dodatno „discipliniranje“ na ponovnu stetu naroda koji vam pobjeze, vec sada, iz zemlje?

    2. Vidi, Kralju, meni je zaista žao Izraelaca zbog njihove tragične sudbine kao naroda, i sve to samo zbog glupog Novog zaveta i potrebe katoličke crkve da ima arhineprijatelja. Ali, ništa od svega toga ne opravdava Izrael da se prema Arapima ponaša kao Hitler prema jevrejima i stoga ne zaslužuju nikakav minimum ničega, a najmanje poštovanja.

      1. Kako se to Izrael prema Arapima ponaša kao Hitler prema Jevrejima? Arapi u Izraelu imaju sva prava, imaju i škole i univerzitet na Arapskom. Tu se radi o borbi za teritoriju, nema to veze sa Hitlerom. Nego sad je moderno uporedjivanje monstruma iz Drugog svetskog rata sa današnjim sukobima. Isto kao što je onaj balvan izjavio da je Srbima u Crnoj Gori gore nego u NDH. Budalaštine.

  10. Mislim da kritički komentari na ovaj tekst nisu potpuno u pravu. Tu Rez.1244 niko više i ne pominje sem nas, tako da je potpuno svejedno da li kršimo neku drugu rezoluciju Saveta Bezbednosti ili ne. Sto se EU tiče, nije to nikakva tragedija što se ne uskladjujemo sa njihovom spoljnom politikom. Mi ionako više ne możemo postati članica jer smo jednopartijska država, a višepartijski demokratski sistem je osnovni uslov za članstvo u uniji. Prema tome, treba naći neku drugu spol;jnu politiku bez oslonca na EU, a tu nam SAD i Izrael mnogo više potencijalno nude nego Rusija i Kina. A što se EU tiče, mi ćemo njima ostati ekonomski interesantni za investicije, jer nije lako naći tako jeftinu radnu snagu u srcu Evrope. Zato se njima više isplati da investiraju tako blizu svojih potrošača, nego da proizvode u Bangladešu, Indoneziji ili Filipinima odakle daljina i troškovi transporta komplikuju proizvodnju i naduvavaju cenu proizvoda. Treba biti realan i sagledati stvarnu poziciju Srbije i shvatiti da mi imamo izvesnih prednosti zbog afričkog siromaštva našeg naroda.

  11. Jel vi to ozbiljno kazete da MI treba da sluzimo kao primer onima koji su priznali Kosovo? Da se ugledaju na nas i pridrzavaju medjunarodnog prava kao Kostunica?

    Ili vas komentator hoce da se ugledamo na SAD, Nemacku, Australiju, Svedsku i da budemo ‘pragmaticni’? Sta je tacno predlog?

  12. Očigledno je da su i nama Ameri nešto krupno obećali po pitanju Kosova. Ja jesam za EU, uvek sam bio, ali Nemačka je isključiva po pitanju Kosova i izrazito nepravedna. Očito je Vučić skapirao gde leži istinska moć i ka toj moći se i okrenuo. Ako nam Amerika u budućnosti bude patronat i finansijer nama EU i nije potrebna i ostaćemo još čvršće u neutralnosti. Ne zaboravimo istoriju. Evropa je pokazala nesposobnost. Dva svetska rata je izazvala plus balkanski i sva tri su zaustavili Ameri. Da smo bili pametni devedesetih i držali se Amerike Kosovo bi imalo široku autonomiju, a Klintonova bista bi krasila Beograd. P.S. Jedino što želim je da Ameri pritisnu našeg autokratu kada se sve ovo oko Kosova završi da ode sa vlasti i da se demokratija vrati u Srbiju.

    1. Po Vama, znaci moze i diktatura i nedostatak slobode i jednopartijki sistem, bas sve, samo da Kosovo bude Srbija? Kosovo je izgubljeno od 1999. Srbija i Kostunica su propustili povjesnu sansu da u direktnim pregovorima sacuvaju barem nesto. Kosovo je dogovoreno proglasilo samostalnost nako 10 godina srpskog odbijanja i ignoriranja. Srbija nema sanse dobiti nista dole osim povoljnih ekonomskih ugovora o tranzitu do Albanije i to je to!

  13. Da nebi bio pogresno shvacen.Ja sam,jos kad su SAD-ve preselile ambasadu u Jeruzalem pisao u novinama da i Srbija to treba da uradi.No moji razlozi nisu isti kao kod Vucicevog potpisa.On je hteo sto vise da se ulize Trampu.Trebao je za to da trazi americko otpriznavanje Tacijeve dzamahirije.Ili bar na papiru obecanje da ce premestiti razgovore izmedju Beograda i Tirane(Srbije i Albanije).Jer izraelu je mnogo vaznije da jedna evropska zemlja premesti ambasadu u Jeruzalim nego da jedna muslimanska zemlja,koja je nepriznata-da ih prizna?.Ovo drugo je u sustini blamaza za Izrael.On nikada nece postici mir sa arapskim svetom.Palestinski Narod ne postoji.To su Arapi.Jeruzalim je stara jevrejska rec.Kao sto je Kosovo srpska rec….!Mi(Srbi)imamo malo prijatelja u svetu.Treba tek da ih stvaramo.Pola sveta se radovalo bombama nad srpskim zemljama.Isti ti ljudi su danas na vlasti.Na nasoj krvi izgradili karijeru……!

  14. Oprostite mi svi na rečniku ali ovo se u Beogradu zove „navukle barabe dodjoše k’o mlade majmune“.
    Uz svo dužno poštovanje prema našoj visoko postavljenoj delegaciji.

  15. Na osnovu takvog dokumenta, koji pravno nije sporazum već prihvatanje
    obaveza, koji je uručen Vučiću i Hotiju odvojeno sa nekim razlikama u tekstovima, u odvojenim orostorijama, Vučić je trebalo da insistira da se neke tačke izbace, a unesu druge koje odgovaraju interesima Srbije. Ishod je porazan. To nikakve veze nema sa diplomatikom niti sa spoljnopolitičkim prioritetima .Srbije! To ne bi potpisala ni moja baba.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.