Kurti najavljuje dolazak zvaničnika NATO zaduženog za operacije, glavna tema svih sastanaka most na Ibru 1Printskrin Iks/Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da su su svi nedavni sastanci i oni koje će imati u budućnosti sa međunarodnim zvaničnicima usmereni na razgovore o mostu na Ibru, a kako je najavio, blisko će sarađivati sa saveznicima u procenama o njegovom otvaranju, javlja RTK.

Pominjući nedavnu posetu šefa Centralne obaveštajne agencije Vilijama Bernsa i komandanta Združenih komandi savezničkih snaga NATO Stjuarta Manča, Kurti je rekao da je njihova „podrška nepokolebljiva, saradnja opsežna i snažna, a zajednička posvećenost ozbiljna i produktivna u službi mira i bezbednosti“, u skladu sa vladavinom zakona i sa demokratskim i ekonomskim napretkom.

Kurti je najavio da sutra u Prištinu dolazi pomoćnik generalnog sekretara za operacije NATO Tomas Gofus, a danas danska delegacija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, dok će sledeće nedelje dočekati dva ministra spoljnih poslova zemalja članica NATO.

Na svim tim sastancima biće reči i o otvaranju centralnog mosta u Ibru, dodao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u toku je obrada prednacrta za stabilnost mosta dok se čeka konačni izveštaj, uz pripremu za prilagođavanje izgleda i ambijenta.

Sloboda kretanja osnovno je pravo građana Kosova, kao što je to i u Evropskoj uniji, rekao je Kurti, koji je kazao i da je na sastancima koje je održao tokom nedavne posete Sjedinjenim Američkim Državama tražio da Srbija bude odgovorna za teroristički napad u Banjskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari