Višemesečni verbalni sukob bivših i sadašnjih radikala juče je za epilog imao jedan razbijen i krvav nos Igora Bečića, poslanika Nikolićeve Srpske napredne stranke. Bečića je, prema njegovoj tvrdnji, udario Srboljub Živanović, poslanik Srpske radikalne stranke. Radikali sa druge strane tvrde da je prozvani Živanović bio sve vreme u sali. To je izazvalo i koškanje poslanika SNS i SRS u skupštinskim klupama, zbog čega je predsednica parlamenta Slavica Đukić – Dejanović odredila pauzu, a naprednjaci su izašli iz sale.

– Incident se dogodio oko 16 časova. Penjao sam se iz sale ka prvom spratu, a Srboljub Živanović je bio iza mene i nešto mi je opsovao. Okrenuo sam se i dobio udarac posred lica, u naočare i nos. Krv je počela da se sliva, a on je nastavio da me psuje i udara. Bio sam zatečen, ali kad sam došao sebi počeo sam da se branim – kaže Bečić i dodaje da mu je Živanović više puta pretio. Bečić napominje i da mu je telefon pun pretnji.

Posle skukoba poslanik Bečić je rekao i da mu je telefon pun pretnji.

– Pišu mi: „izdajice srpskog roda, vratićeš sve oteto, svidelo ti se to ili ne zapalićemo te“. Vi ne znate šta mi iz SNS-a sve trpimo u sali, ali i meni i mojim kolegama je ispod časti da ulazimo u duel sa tim ljudima – rekao je Bečić i dodao da mu je neko pucao i u gume auta, ali da taj incident nije prijavio.

Radikali, međutim tvrde da je Živanović sve vreme bio u sali i da su saznali da se nešto u hodniku dešava tako što je Tomislav Nikolić ušao u salu i upitao „šta radite to bre“, a zatim je uveo Bečića krvavog nosa, zajedno sa članom obezbeđenja. Dragan Todorović takođe kaže da ne zna šta se tačno desilo, jer je bio za govornicom, ali napominje da je Živanović sedeo u sali.

– To što je Živanović izabran da bude navodni učesnik duela, to je zato što je on očigledno bio najpogodnija ličnost za izazivanje incidenta.Očito je da ova situacija ide ka kraju koji je zamislio Tadić. Ovaj isprovocirani incident je pokušaj da se optuže radikali na dan kada slavimo slavu. Inače, Živanoviću je na skupštinsku adresu stigla pretnja, rukom pisana, u kojoj se kaže – „Živanoviću, stoko, barabo, nastradaćeš i ti i tvoja porodica“. Pismo nije potpisano, poslato je iz Beograda i prijavljeno je policiji naveo je Todorović.

Nakon pauze koju je proglasila predsednica parlamenta nastavljeni su žestoki, verbalni sukobi bivših i sadašnjih radikala.Dok su govorili pripadnici SNS poslanici SRS su neprestano lupali u skupštinski inventar. Tomislav Nikolić je rekao da Bečić ima teške povrede i da je zbrinut u Urgentnom centru.

– Upozoravam vas za ubuduće. Nemoj da vam se desi da bilo kada nekoga od nas napadnete, jer ćemo se mi sa vama tući, rekao je Nikolić i dodao da ovo što se dešava u Skupštini nema nikakve veze sa „žutima“ i da bi radikalima bilo najbolje da iz Skupštine uklone Živanovića. Nikolić je objasnio i razloge zbog čega je on pre izvesnog vremena, iznerviran komentarima i psovkama, krenuo da udari Živanovića. Nikolić je istakao i da će „poslanici SNS sada izaći iz sale, ali da će radikali izaći iz nje posle izbora“. Naprednjaci su potom napustili skupštinsku salu.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović rekla je po završetku sednice da se sistemom ucena ne mogu rešavati problemi. Ona je napomenula da je sednica Administrativnog odbora zakazana za danas, jer u sredu nije bilo kvoruma, ali i da će neke strane i danas nakon glasanja na AO biti nezadovoljne.

– To nije razlog da se atmosfera dovodi do usijanja i da se dostojanstvo skupštine do te mere ljulja da građani imaju pravo da kažu najgore reči o parlamentu- rekla je Đukić-Dejanović i dodala da sadašnji i bivši radikali remete red u parlamentu i da Poslovnik nije dovoljan da se napravi dobra atmosfera.

Na pitanje novinara da li će preduzeti neke mere protiv Srboljuba Živanovića, ona je rekla da postoje dve priče šta se događalo van sale.

– Ne znam ko je napravio incident , a istinu će utvrditi službe u daljem postupku. Činjenica je da je jedan poslank zadobio povrede – kazala je

Srpska napredna stranka saopštila je nakon incidenta da su „poslanici SRS i nemar režima za ono što se u Skupštini događa prevršili svaku meru“. Ova stranka tvrdi da je Šešeljev poslanik Srboljub Živanović udario pesnicom u glavu poslanika SNS Igora Bečića, nanevši mu pri tom ozbiljne telesne povrede i polomivši mu naočare. Predsedništvo SNS održaće zbog toga danas sednicu „na kojoj će doneti mere zaštite od daljeg nasilja“ ne bi li odbranila svakog svog člana, simpatizera i građanina od divljaštva, navodi se u ovom saopštenju.

Treći incident u kome učestvuje Živanović

Beograd – Poslanik SRS Srboljub Živanović učestovao je i u prethodna dva incidenta između poslanika ta dva kluba. Prvi incident dogodio se krajem septembra, kada se Živanović na ulici sukobio sa poslanikom kluba Napred Srbijo Predragom Mijatovićem. Mijatović je posle incidenta izjavio da ga je Živanović po završetku sednice parlamenta na pešačkom prelazu prema Andrićevom vencu na ulici fizički napao i najgrublje vređao. Drugi incident se dogodio u decembru, kada su se verbalno sukobili Živanović i šef poslaničkog kluba „Napred Srbijo“ Tomislav Nikolić. Nikolić je u toku sednice prišao Živanoviću i povukao ga za kosu. Prema tvrdnjama naprednjaka, Nikolić je to učinio zato što mu je Živanović sve vreme vređao porodicu i psovao ga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari