Kubanski ministar u Beogradu: Kolaps energetskog sistema posledica sankcija 1foto: Shutterstock/iunewind

Kubanski ministar kulture Alpidio Alonso Grau izjavio je danas u Beogradu da je kolaps energetskog sistema sa kojim se suočava njegova zemlja posledica ekonomskih blokada, kojima su Kubanci već dugo izloženi.

„Bez obzira na sve blokade i sankcije, Kuba je odbranila sistem vrednosti u čijem srcu su obrazovanje i kultura“, poručio je Grau, koji se danas u Beogradu sastao sa Ministrom kulture Srbije Nikolom Selakovićem.

On je iskazao veliku zahvalnost Srbiji na solidarnosti i prilici da predstavi najbolje od svoje književnost na ovogodišnjem beogradskom Sajmu knjiga, čiji je počasni gost.

Grau je istakao da se ta vrhunska književnost iznedrila iz revolucije, koju mnogi pokušavaju da ospore.

Selaković je rekao da Srbija i Kuba dele iste vrednosti, jer se bore za suverenitet i slobodu svojih nacija i za poštovanje međunarodnog javnog prava.

„Naše dve zemlje se uzajamno podržavaju u pitanjima koja su od sustinskog značaja za naša dva naroda“, istakao je Selaković i dodao da je hrabri kubanski narod opstao uprkos velikim pokušajima blaćenja i sankcijama.

Prilikom razmene poklona, Selaković je gostu simbolično uručio portret Nikole Tesle, inspirisan jednim muralom oslikanim na Kubi, koji je srpski ministar zapazio prilikom jedne posete toj zemlji.

„Da se na Kubi ne ugasi više nijedna sijalica zbog toga što je neko rešio da politički disciplinuje vaš narod“, kazao je Selaković.

Srpski ministar kulture je svom kubanskom kolegi uručio i flašu šljivovica, a za uzvrat je dobio flašu ruma.

Dvojica ministara potpisala su i Sporazum o sprečavanje nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari