Kuburović: Švedska podržava pravosudne reforme Srbije 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Srbiji Janom Lundinom sa kojim je razgovarala o procesu evrointegracija Srbije, kao i o daljoj podršci Švedske sprovođenju reforme pravosuđa.

Ambasador Švedske je ukazao da njegova država podržava put Srbije ka Evropskoj uniji i iskazao uverenje da je njeno mesto među državama evropske zajednice. On je istakao da Kraljevina Švedska pruža podršku Srbiji u sprovođenju njenih reformi i ocenio da je svakako među njima i unapređenje pravosuđa, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

On je rekao da Švedska želi da pruži dalju podršku Srbiji u procesu reforme pravosuđa i da će ta saradnja biti nastavljena kroz Multidonatorski fond za podršku sektoru pravde (MDTF).

Kuburović se zahvalila ambasadoru na podršci koju Kraljevina Švedska već godinama unazad pruža Srbiji na unapređenju i jačanju njenih pravosudnih kapaciteta. Ona je ukazala da je MDTF do sada pružio veliku podršku Ministarstvu pravde i celom pravosuđu u realizaciji velikih i bitnih projekata, poput izrade Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći. Ministarka je ukazala da MDTF eksperti upravo rade na izradi nove Funkcionalne analize pravosuđa, koja treba da bude osnova za novu Nacionalnu strategiju za reformu pravosuđa, te da je nastavak podrške od strane Multidinatorskog fonda od velikog značaja za dalji proces reformi.

Ona je navela da je jedan od najvećih zadataka u kojem je Ministarstvo pravde imalo značajnu ulogu bio izrada teksta ustavnih amandmana u obalasti pravosuđa, koji za cilj imaju jačanje nezavisnosti sudstva, ali i njegove odgovornosti. Ministarka pravde je ukazala da je Vlada RS prosledila Narodnoj skupštini inicijativu za izmenu Ustava (u oblasti pravosuđa) čime je dalji proces izmena u nadležnosti Skupštine.

Ministarka Kuburović i Ambasador usaglasili su se da je Srbija ostvarila napredak, ali da je očekuje još dosta rada na putu evrointegracija, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari