Kukan: Zajednički uključiti Zapadni Balkan u EU 1Foto: Tviter / @EduardKukan

Predsednik Nacionalnog veća Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka rekao je na Interparlamentarnoj konferenciji za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku da spoljna politika Evropske unije u fokusu mora imati zapadni Balkan, a član Evropskog parlamenta Eduard Kukan smatra da je najsmislenije zajedničko uključenje te regije u EU.

Volfgang je predložio sveobuhvatnu ekonomsku integraciju ove regije u EU i pre punopravnog članstva zemalja zapadnog Balkana u Uniju.

U rasparavi o evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Melkalister prezentirao je i analizirao stanje procesa integracija zemalja regije u EU.

Reagujući na tu analizu, parlamentarci iz zemalja članica EU su upozorili na negativan uticaj odugovlačenja procesa pristupanja EU zemalja zapadnog Balkana, smatrajući da ono može proizvesti zamor i otpor kod stanovnika tih zemalja i otvoriti prostor drugim zemljama da u ovoj regiji jačaju svoj ekonomski i politički uticaj.

Veliku pažnju učesnika privukla je i diskusija člana Evropskog parlamenta Eduarda Kukana, koji je podsetio na „punoletstvo“ evropske perspektive regije, ozvaničene na samitu u Solunu, kazavši da je regija u tolikoj meri povezana da je najsmislenije njeno zajedničko uključenje u EU.

Vodeći raspravu o migracijama i zaštiti spoljnih granica EU, istaknuta je potreba intenziviranja angažmana EU u konfliktu u Ukrajini i Siriji, kao i potreba eliminisanja uzroka migracija, kao što su oružani konflikti, siromaštvo i klimatske promene.

Na konferenciji, koja je okončana danas u Beču, prezentiran je i dosadašnji rad Frontexa, a u radu konferencije, putem video – linka, učestvovala je i visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, prenosi Fena.

Delegacije Srbije i Španije u četvrak su napustile konferenciju jer je na tom skupu Kosovo predstavljeno kao država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari