Održavanje samita Uneska u Srbiji potvrda je posvećenosti naše zemlje procesu pomirenja, dijalogu i promovisanju tolerancije i razumevanja u regionu, poručio je predsednik BorisTadić juče u Viminacijumu, na otvaranju devetog samita šefova država Jugoistočne Evrope održanog pod nazivom „Savremena umetnost i pomirenje“.

Na samitu su učestvovali predsednik Albanije Bamir Topi, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, predsednici Bugarske, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore Georgi Prvanov, Ivo Josipović, Đorđe Ivanov i Filip Vujanović, kao i visoki predstavnici EU, Saveta Evrope i Uneska.

Tadić je, u jednom od najpoznatijih arheoloških nalazišta u Evropi – Viminacijumu, kod Kostolca, rekao da su tokom prethodnih devet godina susreti šefova država Jugoistočne Evrope značajno doprineli da se unapredi saradnja u regionu, kao i da se učvrsti stabilnost i izgradi evropska budućnost. „Perspektiva članstva u EU je veoma bitan podsticaj u procesu pomirenja, a aktivno uključivanje evropskih institucija u rad regionalnih foruma potvrda je evropske budućnosti svih zemalja Jugoistočne Evrope“, izjavio je predsednik Tadić.

On je upozorio da se Srbija suočava s problemom očuvanja svoje kulturne baštine koji je povezan s jednim od najosetljivijih političkih pitanja u regionu, statusa KiM. Prema njegovim rečima, Srbija ostaje posvećena iznalaženju rešenja miroljubivim dijalogom, uprkos nedavnim jednostranim potezima Prištine. On je dodao da je jedno od najvažnijih pitanja status srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa na Kosovu. Srbija je, istakao je Tadić, jasno određena kao država ugovornica kojoj spomenici pripadaju i tako mora da ostane. „Ovde želim da budem sasavim jasan jer se radi o vitalnom interesu moje zemlje i naroda“, naglasio je predsednik Srbije.

Generalni sekretar Uneska Irina Bokova rekla je da Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu, kao i ona lično, neće žaliti truda da podrže pomirenje u regionu Jugoistočne Evrope i da će snažno raditi na tome s političarima i predstavnicima civilnog sektora.

Predsednik Josipović naglasio je da su umetnici uvek prethodnica političkog pomirenja država i naroda, zbog čega im političari duguju zahvalnost. On je poručio da je opasna „svaka politika koja želi da ima poslednju reč” i koja ne ostavlja prostor za dijalog i pomirenje, dok je Bakir Izetbegović ukazao na to da je BiH jedinstvena po mnogo čemu, a pre svega po multikulturalnosti.

Predsednik Vujanović izjavio je da su kultura i umetnost instrumenti pomirenja i da oni povezuju prostore ovog regiona bolje od svih drugih političkih i društvenih delovanja. Predsednik Topi je ocenio da Kosovo ne treba da ostane isključeno iz ovakvih okupljanja, istakavši da Kosovo „svojim glasom treba da osnaži svoju kulturu”, a za to je, kako kaže, potrebna dobra volja svih. Bugarski predsednik Prvanov zaključio je da ovakvi susreti predstavljaju dokaz da pomirenje u regionu nije fraza, već istinski proces.

Tadić bi da poljubi Kosorovu

Čekajući goste ispred Viminacijuma, predsednik Tadić je odgovarao na pitanja novinara koje je posebno zanimao njegov nedavni verbalni sukob s premijerkom Hrvatske Jadrankom Kosor. Na pitanje novinara da li je „puklo“ njegovo „kumstvo“ s Kosorovom (Tadić je ranije, povodom prvoaprilske šale hrvatskih novinara, rekao da bi „rado bio kum na svadbi Kosorove i Pahora“), srpski predsednik je odgovorio da “kumstvo nije puklo, ali ne volim kada neko promoviše ratne zločince“. Na dodatno pitanje da li će se prilikom pozdrava i poljubiti s Josipovićem, kao i da li bi to učinio s Kosorovom, Tadić je odgovorio: „S Josipovićem neću, a s Jadrankom uvek.“

Tadić je rekao i da će jednoga dana iz politike „otići tiho, na zadnja vrata i to niko neće ni primetiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari