Kupovina glasova i novi dokazi o zloupotrebi budžeta u Žitištu: Opština pazarila pakete pomoći koje je posle delila SNS 1Foto: Privatna arhiva

Krivična prijava protiv opštinskih lidera u Žitištu podneta je danas u Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilašva za suzbijanje korupcije u Novom Sadu, gde ih se teriti da su više od deset miliona dinara opštinskog novca potrošili na predizborne pakete koje je Srpska napredna stranka delila pred decembarske izbore.

Osumnjičeni za korupciju su predsednica Skupštine opštine Žitište i prva na listi koalicije oko SNS za ove lokalne izbore Ivana Petrić i načelnik opštinske uprave Mladen Ajduković.

Krivičnu prijavu podneo je Ljubinko Petković prvi na opozicionoj izbornoj listi „Ujedinjeni za opštinu Žitište“.

U krivičnoj prijavi u koju je Danas imao uvid, kao razlozi za njeno podnošenje navedeni su zloupotreba službene dužnosti, kao i primanje i davanje mita.

„Budžet opštine Žitište je planski oštećen zbog kupovine glasova za Srpsku naprednu stranku, a Ivana Petrić i Mladen Ajduković su zloupotrebom svog službenog položaja i korupcijom, budžetska sredstva opštine preusmerili za podmićivanje birača“, piše u prijavi.

Manje od pola godine od otkrivanja izbornog inženjeringa lokalnog SNS-a, o kome je Danas pisao i čerupanja budžeta u Žitištu u svrhu kupovine glasova, sada su isplivali novi dokazi o umešanosti funkcionera te banatske opštine o načinu podmićivanja birača.

Opozicija u Žitištu je nedavno pribavila otpremnicu- fakturu iz koje nedvosmisleno proizilazi da su novcima opštine kupovani takozvani „izborni paketi“ za birače i sigurne glasove SNS-a. U tu svrhu budžet opštine Žitište olakšan je za oko 10,5 miliona dinara.

Kupovina glasova i novi dokazi o zloupotrebi budžeta u Žitištu: Opština pazarila pakete pomoći koje je posle delila SNS 2
Šta je sve opština kupovala za predizborne pakete? Foto: Privatna arhiva

„Opštinski novac namenjen za potrebe mesnih zajednica je krajem prošle godine zloupotrebljen u izbornoj kampanji za kupovinu i nabavku paketa socijalne pomoći i to kupovinom deterdženata za suđe, praška za pranje, pašteta, mesnih narezaka, toalet papira, kafe, čokolada, šampona, sapuna, krema za ruke, pirinča, začina, testenina, ulja, šećera, soli i brašna. Na taj način kroz pakete ili direktno za novac, osumnjičeni su budžetskim sredstvima podmitili oko 2000 birača u opštini Žitište. Firme koje su učestvovale u isporuci i nabavci ovih artikala su otpremnice-fakture potom slale na naplatu opštini Žitište, iako se iz otpremnica jasno vidi da to uopšte nije spisak potrepština i artikala namenjen opštinskoj upravi, već je sve bilo namenjeno grupama socijalno ugroženih građana za kupovinu glasova“, stoji u krivičnoj prijavi.

Protivpravno izvlačenje novca iz budžeta opštine Žitište je „pokriveno“ naknadnim rebalansom budžeta opštine u kojoj SNS ima većinu, a prvookrivljena Ivana Petrić je kao predsednica Skupštine opštine tokom decembra 2023. godine zakazivala sednice na kojima su rađeni rebalansi koji su imali cilj da prikriju organizovano izvlačenje budžetskih sredstava.

„Uprkos tome što se 17. decembra na teritoriji opštine Žitište nisu održavali lokalni izbori već samo parlamentarni i pokrajinski, Skupština opštine je 22. decembra donela odluku o izmenama i dopunama odluke o budžetu sa razlikom odnosno uvećenjem za nekih 10,5 miliona dinara iako je par nedelja pre izbora i to na sednici održanoj 30. novembra već radila rebalans budžeta za 2023. godinu“, stoji u prijavi.

Novac je tako iz budžeta opštine izvlačen preko firmi, javnih preduzeća, mesnih zajednica i na druge načine uz pomoć NN zaposlenih u opštinskoj upravi.

Kako dalje piše, predsednica Skupštine je u saradnji sa načelnikom opštinske uprave Ajdukovićem, koji je i predsednik opštinskog odbora SNS u Žitištu, bila zadužena za finansijski deo, dok su drugi funkcioneri bili zaduženi za pravljenje mreže za kupovinu glasova.

SNS je u svakom mestu u opštini Žitište imao svoje “štabove” u kojima su bili dupli birački spiskovi i imena građana kojima su dali mito da bi dobili njihove glasove na izborima.

„Još u septembru 2023. godine na sastancima lokalnog SNS-a u Žitištu, napravljena je mreža lokalnih koordinatora, saradnika i pomagača, sa namerom da se organizovano kupuju glasovi za izbore. Ta mreža je bila sastavljena od funkcionera opštine Žitište, odbornika SO Žitište iz SNS, zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima, pa sve do predsednika Saveta mesnih zajednica širom opštine“, stoji u prijavi.

Advokat Ivan Gunjić koji zastupa podnosioce prijave kaže da isplivavaju novi dokazi o izbornim manipalcijama 17. decembra koji se presikavaju gotovo identično i na predstojeće izbore, te ostaje otvoreno pitanje da li će nadležni organi Republike Srbije i ovog puta ćutati kao što su ćutali na izborne manipulacije u decembru.

Kupovina glasova i novi dokazi o zloupotrebi budžeta u Žitištu: Opština pazarila pakete pomoći koje je posle delila SNS 3
Foto: Danas/A. L.

– Ovde je očigledno da postoji veza između nosilaca javnih funcija, članova vladajuće stranke i korupcije, odnosno zloupotrebe službenih položaja u cilju obezbeđivanja rezultata vladajuće stranke, a na štetu budžeta građana Srbije. Matrica po kojoj su se održavali izbori u decembru biće ista i 2. juna na lokalu. Suštinski ništa se nije promenilo – rekao je Gunjić.

Podsetimo, krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu protiv organizovane kriminalne grupe, odnosno vrha SNS-a u Žitištu, podneta je 12. februara, zbog sumnje da su uticali na birače kroz nekoliko segmenata, a posebno kroz davanje mita putem paketa socijalne pomoći ili za novac.

Pošto se nadležni iz Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu nisu do sada oglašavali, ista krivična prijava, ali dopunjena novim dokazima prosleđena je Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva za korupciju u Novom Sadu.

U Žitištu, kao i u još 87 gradova i opština u Srbiji, 2. juna se održavaju lokalni izbori. Značajan broj osumnjičenih iz prve krivične prijave podnete protiv organizovane kriminalne grupe, ponavljaju i pred ove lokalne izbore niz krivičnih dela protiv službene dužnosti i izbornih prava građana, obašnjava Ljubinko Ljubo Petković koji je podneo ove krivične prijave.

– Nažalost, opet nam se javljaju građani sa informacijama, pa čak i sa snimcima o masovnoj kupovini glasova. Saznali smo da je u Česteregu i Torku skladišteno više od hiljadu paketa koji se trenutno dele, a novac za glasove se daje tako što se građani koji su zainteresovani da prodaju svoje glasove, ovoga puta odvoze u kuće lokalnih koordinatora zaduženih za kupovinu glasova. Umesto na ulici ili ispred biračkih mesta kao što se praktikovalo na izborima održavanim ranijih godina, sada se glasovi kupuju u kućama i to danima pre izbora – rekao je Petković.

Kako ističe, u Srpskom Itebeju je od onih koji su dolazili po pare u zamenu za glasove na lokalnim izborima, traženo da ostave svoje telefone u prostoriji ispred sobe u kojima im je davan novac, verovatno iz straha da neko ne snimi razgovor prilikom kupovine glasova.

„Dakle, naprednjaci nikada neće prestati da se bave izbornim prevarama i uvek će usavršavati svoje metode“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari