Kurti: Da je Srbija zainteresovana za Srbe, glasala bi za napredak Kosova 1Foto: print screen Kosovo online

Premijer Kosova Aljbin Kurti kritikovao je Srbiju ističući da je njena jedina namera da napada Kosovo, a ne da zaštiti Srbe koji tamo žive, piše Kosovo online prenoseći Kosova pres.

Kurti je kazao da su prošla dva meseca od incidenta u Banjskoj i da je to više nego dovoljno vremena da se sprovede temeljna istraga i Srbiji uvedu sankcije.

„Smatramo da su dva meseca posle terorističkog napada u Banjskoj više nego dovoljno vremena da se sprovede temeljna istraga i donesu zaključci o ovom aktu agresije Srbije na našu zemlju koji je narušio državni suverenitet, teritorijalni integritet i nacionalnu bezbednost. Zaključak Evropske unije, Kfora, Euleksa, američkih sankcija i mera protiv Srbije sa druge strane je takođe potreban. Pre svega, to je potrebno da se ne ponovi nešto što liči na 24. septembar. Moramo to da sprečimo odmah, a ne sutra“, rekao je Kurti.

Upitan o izjavi predsednice Vjose Osmani da je u nacrtu statuta Udruženja koji je predložila EU identifikovala neke probleme koji stvaraju dvosmislenost, Kurti je odgovorio da izaslanici mogu da iznesu nacrt javnosti, ali da on to neće učiniti zbog dogovora sa posrednicima.

On je dodao da Srbija i dalje krši članove osnovnog sporazuma i da nije zainteresovana za normalizaciju. Kritikovao je Srbiju, što, kako kaže, dokazuje da Udruženjem namerava da napadne Kosovo, a ne da zaštiti Srbe koji tu žive.

„Da je Srbija zainteresovana za Srbe, glasala bi za napredak Kosova“, rekao je Kurti.

Podsetio je da je nacrt ZSO predstavilo pet posrednika Evropske unije i dodao da bi oni trebalo da ga iznesu i u javnost, ističući da on to ne želi da uradi, jer bi time prekršio dogovor sa njima, što bi kako je rekao, naškodilo poziciji Kosova u pregovorima.

„Što se mene tiče, neka objave nacrt i tako otvore put objavljivanju naših upozorenja i kritika. Kao što znate, 26. oktobra smo izrazili spremnost da potpišemo paket, a ne samo jedan od tekstova, pošto nam je rečeno da je situacija hitna – ruska agresija u Ukrajini se nije završila, rat na Bliskom istoku je počeo i imamo te pokušaje destabilizacije Zapadnog Balkana“, kazao je između ostalog Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari