Kurti: Dobro sarađujemo sa Srbima, osim jezičkih nema drugih barijera 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Kosovski premijer Aljbin Kurti negirao je danas u Skoplju da njegova vlada teroriše Srbe na Kosovu, ocenivši da sa njima ima dobru saradnju i da osim jezičke nema drugih barijera.

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle razgovora sa premijerom Severne Makdonije Hristijanom Mickoskim, na novinarsko pitanje šta misli o izjavi ministra za odnose među zajednicama Ivana Stoilkovića da su „Srbi na Kosovu terorisani od Vlade Kosova“.

„Nisam pročitao, ni čuo tu izjavu ali ono što mogu da kažem da je istina jeste da ja nisam premijer samo Albanaca na Kosovu. Albanci su, razume se, oko 93 odsto, ali mi imamo oko četiri procenta Srba, pored toga što imamo druge manjine – Bošnjake, Turke, Aškalije, Rome. Imamo i određen deo i Hrvata i Crnogoraca i sa svima njima sarađujemo“, rekao je Kurti.

Istakao je da „Srbi na Kosovu imaju 10 rezervisanih mesta u parlamentu u kojem je predviđeno 120 poslanika“ i da “ imaju oko 70 opštinskih skupština, da je srpski jezik službeni na teritoriji celog Kosova na svakom nivou administracije i da je televizijski kanal ;RTK2 javni servis namenjen Srbima“.

„Znači, 24 sata sedam dana u nedelji oni imaju jedan program RTK2 samo na srpskom jeziku“, rekao kosvski premijer u Skoplju, tokom zvanične posete Severnoj Makedoniji.

Prema rečima Kurtija, ako se pogleda „alokalcija budžetskih sredstva (opštinama sa srpskom većimom) je 62 procenata viša od proseka budžeta koji je dodeljen i namenjen za deo opština u kojima su većina Albanci“.

Dodao je da ima „ministra za zajednicu i dijasporu (Srbina) Nenada Rašića i da ima značajan broj savetnika“, kao i da ima izazove koje mu, kako je rekao, „nanosi severni sused“.

Prema oceni Kurtija među Srbima i Albancima na Kosovu postoji samo jezička barijera, ali ne i druge barijere i međuetnički jaz.

„Ja bih rekao da ima jezička barijera, ali ne bih rekao da ima međuetnički jaz u ekonomiji, u trgovini, u institucijama. Imamo dobru saradnju. I sve više dobro sarađujemo. Ima ;jezička barijera, nema drugih barijera“, ;rekao je kosovski premijer.

Kurti je dodao da jezička barijera postoji jer „protokom godina sve manje Albanca zna da govori srpski“ i napmenuo da je njegova genracija među poslednjima genracijama na Kosovu koje su učile srpskohrvatski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari