Hasani: Kurti insistira na potpisu aneksa u Ohridu jer je prevaren 1Foto: N1

Bivši predsednik Ustavnog suda i bivši rektor Univerziteta u Prištini Enver Hasani izjavio je danas da premijer Aljbin Kurti insistira na potpisivanju Ohridskog aneksa pošto je shvatio da je prevaren od lokalnih i međunarodnih savetnika, i da su postignuti sporazumi nepopravljivo štetni za Kosovo.

Hasani je u intervjuu za Gazetaexpress.com kazao da prema sporazumu koji je potpisao Kurti, pravoslavna crkva ne podleže nikakvoj jurisdikciji Kosova, i da je prihvaćeno stvaranje statusa političko-teritorijalne autonomije za lokalne Srbe kroz samoupravu i odricanje od međusobnog priznavanja.

Izjavu Kurtija o prosleđivanju nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom Venecijanskoj komisiji, kako je kazao, vidi kao kampanju za glasanje, pojašnjavajući da Ustavni sud Kosova ima punu nadležnost da odlučuje o ustavnosti Nacrta statuta ZSO. Kosovski profesor je kazao da je EU jasna da je primena Ohrida ozbiljna stvar vladavine prava i standarda koje Kosovo mora da ispuni, a ne zvanični Brisel.

Hasani je u ovom intervjuu govorio o međunarodnom položaju Kosova, tretmanu koji saveznici daju šefovima država i šta čeka zemlju u slučaju eventualnog povratka Donalda Trampa u Belu kuću.

„Ne treba očekivati da se obaveze Kosova do 2023. godine mogu suštinski modifikovati. Njima se može dodati i ekonomska dimenzija, poslovni pristup koji je Tramp gajio u odnosu na Kosovo u svom prvom predsedničkom mandatu. Ovo donosi novu dinamiku, ništa drugo. Priče o razmeni teritorija nisu bile deo Trampove administracije. Očekujem da će Kosovo imati još veći pritisak da ispuni obaveze iz 2023. godine“, kazao je Hasani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari