Aljbin Kurti: Štetno ukidanje viza za osobe sa pasošima Koordinacionog centra Vlade Srbije, loše za integraciju Srba 1Foto: print screen Kosovo online

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da je odluka Evropskog saveta da ukine vizni režim za Srbe, građane Kosova, koji poseduju pasoše izdate od strane Koordinacionog centra Vlade Srbije „nepravdena, štetna, i obeshrabrujuća“ za njihovu integraciju u institucije Kosova.

.“Smatramo to nepravednim, štetnim i obeshrabrujućim za integraciju Srba. Međutim, država Kosovo, naša demokratska i nezavisna republika, ojačala je svoj pasoš kao nikada do sada, a mi nemamo velike mogućnosti da utičemo na odluke Brisela. Naš stav nije mogao biti drugačiji. Ono što je rekla predsednica, Ministarstvo spoljih poslova i dijaspore je zajednički stav institucija Republike“, rekao je Kurti.

Savetnik za medije predsednice Kosova Vjose Osmani, Bekim Kupina izjavio je juče da odluka Evropskog saveta da se uvrsti na šengensku „belu listu“, odnosno da omogući bezvizni promet građanima sa, kako je rekao „ilegalnim srpskim pasošima izdatim van Kosova“, po njegovoj oceni „šteti kosovskim građanima, multietničkom karakteru Kosova, kao i samoj EU“.

Kupina je ocenio da priznanje „ovih ilegalnih pasoša od strane EU, sabotira proces integracije srpske zajednice na Kosovu, a posebno u periodu kada se velikom broju građana srpske nacionalnosti na Kosovu izdavani pasoši Republike Kosovo“, kao i da ova odluka „negativno utiče na stepen vladavine prava na celom Kosovu i na sve njegove građane“.

Dodao je da ova dokumenta koja sadrže „neproverene informacije“ mogu da poseduju osobe koje mogu direktno da nanesu štetu redu i bezbednosti i u EU.

„Ova odluka EU je pravno neprovediva na Kosovu, stoga njene pravne posledice, niti političku odgovornost ne mogu snositi Kosovo i njegove institucije“, naglasio je savetnik kosovske predsednice.

Vlada Kosova izrazila je takođe juče razočaranje odlukom Evropske unije o „liberalizaciji viza“ za kosovske Srbe sa pasošima koje izdaju srpske vlasti, jer, kako su istakli, to šteti naporima institucija Kosova za integraciju srpske zajednice.

Klisman Kadiu, savetnik zamenika premijera Besnika Bisljimija, za televiziju Klankosova je naglasio da kosovske institucije neće priznati te pasoše.

„Odluka Evropske unije ne poništava činjenicu da ti pasoši i dalje ostaju nelegalni, potpuno kršeći teritorijalni integritet i suverenitet naše države, pa samim tim i neprihvatljivi za Republiku Kosovo. Te pasoše naše vlasti i dalje neće priznavati“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari