Političke igre na administrativnoj liniji: KFOR odbio Kurtijev zahtev 1Foto: Ministarstvo odbrane

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je u subotu uveče tvrdnje da je Vojska Srbije premestila trupe oko 50 metara blizu linije sa Kosovom. Ministarstvo odbrane Srbije odbacilo je ove navode.

Misija Kfora u Prištini odbacila je zahtev premijera Aljbina Kurtija za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije, preneo je RTS.

Aljbin Kurti je zahtev za vraćanje kopnene i vazdušne zone bezbednosti duž administrativne linije između centralne Srbije i Kosova i Metohije, u širini od pet, odnosno 25 kilometara, izneo poslednjih dana, optuživši vlast u Beogradu da je za dve godine četiri puta dovela svoju vojsku blizu te linije i da prisustvom svojih trupa navodno diže tenzije i predstavlja bezbednosnu prednju.

U odgovoru Kfora prištinskim medijima, navodi se da je kopnena i vazdušna zona bezbednosti potpuno relaksirana 2015. godine.

Ističući da postupaju u skladu sa Rezolucijom 1244, iz misije Kfora navode da je način na koji sada deluju ispravan i da nema mesta za promene, prenosi RTS.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof izjavio je da, kako ih je označio, nekoordinisane akcije vlade u Prištini komplikuju mogućnosti Sjedinjenih Država da uspešno podrže Kosovo.

Tu ocenu Kasanof je izneo u razgovoru sa grupom novinara u kosovskoj prestonici, drugog dana posete, tokom koje se sastao sa predstavnicima države i političkih partija.

„Na sastancima sa predsednicom i premijerom ponovio sam našu želju za efikasnijim partnerstvom. Takođe, preneo sam zadovoljstvo nastavkom uvoza robe (iz Srbije), kao i što je Kosovo imalo priliku da zauzme svoje mesto u CEFTA i Berlinskom procesu“, rekao je Kasanof, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari