Kurti: Kosovo se učlanilo u Evropsku asocijaciju omladinskih kartica 1foto EPA-EFE/ENES SAHITI

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao je danas da se Kosovo pridružilo Evropskoj asocijaciji omladinskih kartica (EICA), koja ujedinjuje 30 evropskih zemalja koje izdaju Evropsku omladinsku karticu za preko sedam miliona mladih ljudi i da će to mladim ljudima na Kosovu obezbediti jednake mogućnosti i beneficije svuda u Evropi.

Nakon uspešne prijave ministarstva kulture, omladine i sporta, vlada će besplatno ponuditi karticu svim mladim ljudima do 30 godina, bez obzira na pol, nacionalnu pripadnost, sposobnost ili socio-ekonomski status.

Kartica će biti dostupna u digitalnom obliku, na svim zvaničnim jezicima naše zemlje“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, kartica će im omogućiti pristup preko 60.000 popusta i pogodnosti u transportu, smeštaju, kulturi, sportu, obrazovanju, uslugama i proizvodima bilo gde u Evropi.

„Od 1991. godine, EICA je institucionalni partner Saveta Evrope i u tom svojstvu učestvuje u implementaciji programa Delimičnog sporazuma o mobilnosti mladih kroz Povelju mladih. Liberalizacijom viza i napretkom u procesu članstva u Savetu Evrope, na pragu smo slobodnog kretanja i bližeg povezivanja sa Evropom“, napisao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari