Kurti posle sastanka sa liderom DPK Krasnićijem: Razgovarali smo i o novim izborima 1foto EPA-EFE/ENES SAHITI

Premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da je sa liderom Demokratske partije Kosova (DPK) Memljijem Krasnićijem razgovarao i o predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima, koji su, kako je rekao, sada pitanje meseca.

„Razgovarali smo i o situaciji uopšte, kao i o napretku Kosova u međunarodnim integracijama. Razgovarali smo i o novim izborima“, kazao je Kurti novinarima posle sastanka.

Dodao je da je DPK odredila svog kandidata za premijera i da „od marta ove godine možemo reći da su sledeći izbori ne pitanje godina, već meseci“.

„Takođe sam zainteresovan da razgovaram sa DPK, Demokratskim savezom i Alijansom za budućnost Kosova koja je najpogodnija sezona za sledeće izbore. Uglavnom, bolje je proleće ili jesen, a ako mandat ode do kraja, izbori bi trebalo da budu negde na zimu“, kazao je Kurti.

Podvukao je da ne želi da nameće svoju volju, već je pozvao opoziciju da predloži kada će se održati izbori.

Lider DPK Krasnići je posle sastanka novinarima kazao da se na sastanku uglavnom govorilo o radu skupštine i perspektivi narednih izbora.

„Imali smo razgovore koje smatram dobrim. Što se tiče skupštine i zakona u skupštini, i o njima smo razgovarali“, rekao je Krasnići.

Dodao da izbori nisu samo želja DPK, već i potreba zemlje, i da još ima mogućnosti da se dogovore oko datuma izbora.

Kazao je da iako su lideri DSK i ABK odbili da učestvuju na sastanku sa Kurtijem, on došao na sastanak smatrajući da je interes građana Kosova da se bave temama koje zanimaju njih, a ne onima koje zanimaju ambasade.

„Moramo se vratiti građanima, jer je 200 hiljada građana otišlo (sa Kosova) jer ovde nisu našli dobar život“, istakao je on.

Sastanku Kurtija i Krasnićija prisustvovali su i šefovi poslaničkih grupa dve partije, Mimoza Kusari Ljilja i Abeljard Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari