aljbin kurtifoto FoNet/UN

Večerašnja izjava predsednika Srbije koji je za sutra najavio navodnu „najezdu Albanaca“ i pozvao KFOR da zatvori glavni most u Mitrovici, naišla je na reakciju kosovskog premijera. On je demantovao Vučićeve tvrdnje.

„Lažnim navodima da Albanci marširaju mostom, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, želi da stvori atmosferu straha i da izazove reakciju KFOR-a u Mitrovici“, poručio je kosovski premijer u objavi na društvenoj mreži „X“.

Kaže i da Vučić „preti da će Srbija odgovoriti“ ukoliko KFOR ne reaguje.

„Nijedan Albanac ne maršira preko mosta, kako on lažno tvrdi“, podcrtao je Kurti, prenosi KoSSev.

Sa druge strane, kaže da su „lažne optužbe često prethodnica planiranog napada Srbije“.

„Zbog bezbednosti svih oni ne smeju i neće im biti dozvoljeno da uđu na našu teritoriju“, naglašava kosovski premijer.

Za kraj poručuje da su svi planovi za otvaranje glavnog mosta na Ibru imali za cilj da podstiču mirnu interakciju između dve zajednice.

Vučić najavio miting Srba na Severu i kontramiting sa južne strane; KP: Most neće biti otvoren, prijavljen samo skup na Severu
Nakon ponovne aktualizacije pitanja otvaranja glavnog mosta na Ibru, Vučić je večeras potvrdio da će Srbi sutra održati skup na kojem će se usprotiviti ovakvom potezu.

Predsednik Srbije je međutim, najavio i navodni kontramiting sa južne strane.

Pozvao je KFOR da sutra „reaguje kako treba“, odnosno da „u skladu sa svim onim što su govorili prethodnih dana zatvori most i spreči najezdu Albanaca“.

„Znam koliko je teško i nadam se da nas neće dovoditi u poziciju u kojoj moramo da reagujemo jer bi to bila katastrofa za nas. Ali nekada vas neko dovede u poziciju iz koje prosto ne možete da izađete. Ja verujem da još možemo“, optimistan je bio Vučić.

I dok su potvrdili da im je prijavljeno održavanje protesta sa severne strane, u Kosovskoj policiji su, suprotno navodima srpskog predsednika, večeras kazali za KoSSev da sutra neće biti održan skup na južnoj strani, ali i da neće doći do otvaranja mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari