Kurti u poseti Leposaviću: Zgrada Privremenih organa će postati porodilište 1Foto: Kosovo online/Printscreen

Kosovski premijer Aljbin Kurti posetio je danas Leposavić, obišao zgradu u kojoj je nekada smešten bio Privremeni organ, kako je naveo da bi utvrdio da li taj objekat ispunjava uslove da se u njemu otvori porodilište.

Kurti je u Leposavić došao u pratnji ministara zdravlja Kosova Arbena Vitia i zamenice gradonačelnika Marine Bogojević, prenosi Kosovo onlajn.

Nakon toga svratio je u obližni kafić koji drži Goranac. Na ulicama Leposavića vidljivo je pojačano prisustvo Kosovske policije kao i pripadnika specijalnih jedinica.

Kurti je naveo da su do njega došle informacije da se žene iz Leposavića porađaju u Novom Pazaru ili se upućuju do Mitrovice, što je kako ocenjuje, prevelika udaljenost.

„Zašto da žene u Leposaviću nemaju ovde svoju ginekološku kliniku ili polikliniku. Zato smo došli danas zajedno sa ministrom zdravlja Arberom Vitiom i direktorom Ginekološke klinike u Prištini da vidimo da li je ovaj objekat u načelu prihvatljiv za otvaranje te klinike ili poliklinike, da bi žene iz Leposavića mogle da se porađaju ovde“, rekao je Kurti.

Naveo je da je obišao i mamograf u Leposaviću, nakon čega ide u opštinu Vitine.

Podsetio je da je pre posete Leposaviću boravio i u Severnoj Mitrovici.

„Želimo da se podiže svest svih, ne samo žena i devojaka, nego i muškaraca, odnosno svih građana o opasnosti raka dojke. Preventiva i što ranije uspostavljanje dijagnoze doprineće zdravlju žena, kao i svih nas, naših porodica i naših građana“, naglasio je Kurti.

Zdravlje i adekvatne zdravstvene ustanove, napominje Kurti, osiguraće blagostanje i sigurnost građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari