Kurti najavio sastanak s komandantom KFOR-a o barikadama 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je danas sastanak s komandantom Kfor-a Andjelom Mikeleom Ristučijem da bi se razjasnilo kako će se rešavati barikade na severu i istakao da se one ne mogu beskonačno tolerisati.

Kurti je rekao na konferenciji za novinare da će se posle Božića sastati s komandantom Kfora kako bi doneli odluku.

„Kfor nam je tražio neko vreme. Dali smo malo vremena, ali smo svedoci da su danas prošle dve nedelje otkako je 11 barikada postavljeno severno od reke Ibar i onemogućavaju slobodu kretanja“, kazao je on.

Kurti je naveo i da se „KFOR uvek zalagao za mirno i bezbedno okruženje sa glavnom vrednošću slobode kretanja“

„To je bila glavna vrednost koju je KFOR afirmisao u ove 23 godine i više posle rata na Kosovu“, kazao je Kurti.

Dodao je da su „dali vremena“ KFOR-u upravo zato što se, kako je objasnio, sloboda kretanja smatra osnovnom vrednošću na Kosovu sa stanovišta te misije.

Komandant KFOR-a, general Anđelo Mikele Ristuči je juče izjavio da uklanjanje barikada treba postići kroz dijalog.

Pozvao je sve strane da se uzdrže od, kako je preneto, „provokativnog pokazivanja sile“ i da se svi angažuju na konstruktivan način kako bi se omogućila bezbednost i slobodno kretanje na Kosovu.

„KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog“, objavio je KFOR u petak.

KFOR je saopštio i da prati stanje na severu Kosova i „imaju pune kapacitete, uključujući osoblje, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice“.

Dodali su i da to mogu da urade bilo gde na Kosovu, pod mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

Kurti: Veća štednja struje na Kosovu potrebna u januaru i februaru  

Kurti je danas ocenio da su mere koje je njegova Vlada preduzela tokom energetske krize bile delotvorne, ali je potrebno da se u januaru i februaru poveča štednja električne energije.

Kurti je novinarima rekao da su dosadašnje mere smanjile potrošnju struje za osam odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Tokom 2022. godine izdvojili smo 85 miliona evra za građane koji se suočavaju sa ovom velikom krizom. Subvencionisanjem računa za sve izbegli smo poskupljenja za porodice, opštine i javne ustanove koje troše do 800 kWh mesečno. Omogućili smo manje cene nego u regionu“, kazao je Kurti.

„Uz dodatne subvenciju za one koji štede, pomogli smo preko 161 hiljadu porodica u septembru, preko 212 hiljada porodica u oktobru. Broj onih koji štede iz meseca u mesec se povećavao“, rekao je premijer.

„Nagradili smo one koji štede. Ovim merama smo uravnotežili potrebu građana da izbegnu poskupljenje energenata i postupili smo u skladu sa energetskom strategijom. Uspeli smo da smanjimo potrošnju električne energije za osam odsto u odnosu na prošlu godinu. Posebno u domaćinstvima, u novembru smo dostigli 15 odsto uštede“, rekao je Kurti.

Zahvalio je građanima koji štede struju i rekao da je time omogućeno redovno snabdevanje, bez restrikcija.

Kritikovao je opštine i preduzeća koja ne štede struju i upozorio da će im biti ukinute subvencije ako tako nastave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari