Kurti najavio vanrednu sednicu Skupštine povodom održavanja referenduma o Ustavu Srbije 1FOTO EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je vanrednu sednicu Skupštine Kosova za subotu, 15. januar na kojoj će se  razmotriti zahtev ambasada velike petorke (Kvinte) u Prištini o omogućavanju održavanja referenduma o ustavnim promenama u Srbiji.

Posle sastanka sa ambasadorima Francuske, Velike Britanije, Nemačke Italije i SAD na kojem su bili i predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu i predsednik kosovskog parlamenta Gljauk Konjufca, Kurti je rekao da će sve tri institucije izaći sa saopštenjem u kojem će izneti svoje stavove.

U saopštenju, podeljenom medijima, navodi se da su najviši kosovski zvaničnici ocenili da otvaranje srpskih biračkih mesta na Kosovu predstavlja „kršenje Ustava i zakona Kosova“.

„Pored ponavljanja da će građani, kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom, imati pravo glasa u skladu sa međunarodnim standardima i praksom, odnosno preko pošte i Kancelarije za vezu, institucije su jasno stavile do znanja da će otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosovo, predstavlja jasno kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim navodima, takav čin predstavlja „narušavanje teritorijalnog integriteta od strane Srbije u odnosu na nezavisnu i suverenu državu Kosovo“.

„Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne priznaje samo većina demokratskih zemalja sveta, već i pečat Međunarodnog suda pravde“, piše u saopštenju.

Navodi se i da Ustav Kosova, važeći kosovski zakoni, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa „ne priznaju pravo jednoj državi da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države“.

„Dakle, dosadašnja praksa od 2012. godine je neustavna i kao rezultat toga ne obavezuje sadašnje institucije Republike Kosovo proizilazeći iz jasne volje građana izražene 14. februara 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

Kurti i drugi najviši zvaničnici Kosova, kako je navedeno, u takvom stavu imaju i podršku svih albanskih opozicionih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari