Kurti: Nemamo ništa protiv srpske zajednice, već protiv pojedinaca, nasilnih ekstremista 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

„Fašistička milicija, nasilni ekstremisti“ – još jednom je Kurti u kosovskom parlamentu govorio o onima koje smatra odgovornim za najnovije incidente i krizu na Severu Kosova, piše Kossev.

U jučerašnjem obraćanju poslanicima naglašava da nema ništa protiv srpske zajednice, već pojedinaca, time opravdavajući zašto je 2. juna iščitao imena 33 Srba za koje kaže da su organizatori nereda na Severu.

„Ove grupe nasilnih ekstremista, ova fašistička milicija, ne tolerišu ni politički pluralizam ni ljudska prava… Ne veruju da ljudi treba da budu jednaki. A, s druge strane, ne žele da dozvole da postoji više od jedne stranke srpske zajednice“, poručio je Kurti.

Tvrdi da kosovske snage „niti su se povukle, niti dozvolile da bilo koga potčini Vučićeva fašistička milicija“.

Sa druge strane, Kurti kaže da oni „koriste obične građane kao štit“.

„A ovi obični civili iskorišćeni su u organizovanom scenariju napada autokratske države koja je naš severni sused na našu demokratsku Republiku. Republička policija je prirodno zaštitila javne ustanove od fašističke milicije i ovom prilikom identifikovala mnoge od njih“, dodao je Kurti.

Kosovski premijer osvrnuo se potom na svoje obraćanje takođe u kosovskom parlamentu 2. juna, kada je iščitao imena više desetina osoba za koje tvrdi da su organizatori nereda na Severu.

Tada je, između ostalog, kazao da glavnu ulogu u organizovanju demonstranata imaju pripadnici „nelegalne formacije, takozvane ‘civilne zaštite’ i bivši pripadnici Kosovske policije“.

Kurti podcrtava da prištinske vlasti „nemaju ništa sa srpskom zajednicom, već sa ovim pojedinačnim imenima, koja su odgovorna za nasilje, za eskalaciju i za kontinuirane napore za destabilizaciju“.

Time je i opravdao to što je za skupštinskom govornicom iščitao imena ovih osoba.

„Jedan od razloga zašto sam ja pomenuo njihova imena u ovoj Republičkoj Skupštini, njih 33, 2. juna, bilo je 5 uhapšenih, a 28 u bekstvu, danas kada govorimo 6 je uhapšeno a 27 u bekstvu – upravo je da se kaže da nemamo sa srpskom zajednicom, već sa tim imenima, koja su odgovorna za nasilje, za eskalaciju i za konstantna nastojanja za destabilizacijom“, poručio je, bez iznošenja drugih detalja o uhapšenim osobama.

Kurti garantuje da su identifikacija i hapšenje ovih osoba obavljeni „u potpunosti u skladu sa standardima krivičnog pravosuđa Kosova, pravima u krivičnom postupku i evidentnim standardima vođenja dokaza“.

„Republička policija je stručno najobučenija jedinica u regionu, upravo zbog činjenice da je proizvod obuke policija prijateljskih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, zemlje članice Evropske unije i Velika Britanija. Republička policija nije sprovodila lov na veštice, ona podleže maksimalnim standardima dokaza i činjeničnih dokaza prikupljenih na zakonit način. A ove škole, kursevi i obuke koje su završili naši policajci – ne dozvoljavaju politizaciju procedura i operacija“, podcrtao je Kurti.

On je ujedno naglasio poslanicima da je saznao kada i oni za hapšenje M. M, za koje je naveo da je „istaknut eksponent organizovanog kriminala“.

„Ali, tolika je panika sada u nelegalnim strukturama Srbije i u kriminalnim grupama, da imam utisak da možda još uvek nismo u potpunosti svesni značaja ovog uhapšenog lica koje se nalazi u pritvoru za organizovani kriminal“, zaključuje Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari