Kurti nezadovoljan radom tužilaštva: Ne znam kako su donosili odluke o oslobađanju Srba sa severa 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Aljbin Kurti kritikovao je danas rad Tužilaštva, ukazujući na to da ne zna kako su donosili odluke o puštanju na slobodu Srba koji su uhapšeni pod optužbama za navodno nasilje na severu Kosova, piše Kosovo online prenoseći Ekonomiju onlajn.

Kurti je konferenciji za novinare posle sednice vlade rekao da generalno nije zadovoljan radom Tužilaštva i da ne zna detalje nedavnih oslobađajućih odluka.

On je napomenuo da su institucije dostavile istražnim organima „veliki broj informacija“.

„Ne želim da se bavim detaljima konkretnih slučajeva, niti detaljima kako i kada je određena odluka donesena. Naravno, znate da generalno nisam zadovoljan Tužilaštvom. Verujem da su pokazali neku vrstu pasivnosti“, rekao je Kurti.

Dodao je da bi Tužilaštvo moralo da odgovori na neka pitanja.

„Oni bi morali da daju odgovore kako to da neko ostane u pritvoru mesecima, a neko ni mesec dana ili tri meseca, koliko obično može da se produžuje pritvor. Nisam uveren u ispravnost njihove odluke“, naglasio je Kurti.

Kosovski sudovi doneli su prethodnih desetak dana odluke da se četvorica Srba, koja su uhapšena pod optužbama za navodno nasilje tokom protesta ispred opštinskih zgrada na severu, puste iz pritvora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je juče na međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu da se na slobodu puste preostali Srbi koji su uhapšeni, jer postoje značajne dojave o njihovom maltretiranju, i upozorio da bi bilo tragično ako im se nešto dogodi.

A kako je prenela Koha Kurti je poručio i da je logično da mere koje je Evropska unija uvela Kosovu budu uklonjene pre nego što dođe vreme za održavanje novih izbora na severu zemlje, prenosi Koha.

Kurti je tako prokomentarisao uslov koji je njegov zamenik i glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi postavio EU – da prvo Brisel ukine sankcije uvedene Kosovu zbog odbijanja da deeskalira situaciju na severu, pa će tek onda biti raspisani novi izbori u četiri opštine sa srpskom većinom.

On je rekao da sporazum koji je Bisljimi postigao sa specijalnim emisarom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom predviđa punu deeskalaciju, pa tek onda izbore na severu“.

„Ne verujem da neko očekuje da će bez potpune deeskalacije biti izbora na severu. Naravno da nastavljamo sa radom. Spremamo se za vanredne izbore na severu. Naravno da očekujemo da ove mere koje su protiv nas preduzete i koje se zovu privremene i reverzibilne, budu uklonjene što je pre moguće i logično je da se to prethodno desi. Ne govorimo o uslovljavanju, već o logičnom poretku stvari, o prvom koraku implementacije dogovora Bisljmija i Lajčaka, realizovanog u Bratislavi, koji stvara minimum normalnosti za vanredne izbore”, poručio je Kurti posle sednice vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari