Kurti objavio video navodne obuke Srba s Kosova na Pasuljanskim livadama 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova Aljbin Kurti na svom X nalogu objavio je snimke navodne obuke Srba s Kosova, tvrdeći da su teroristi koji su izveli napade trenirali na Pasuljanskim livadama.

„Na slici: Teroristi koji su izveli napade trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, ~4 dana pre napada. Ostale vežbe su se odvijale u bazi Kopaonik. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države“, napisao je Kurti na X.

Nedavno se obratio i ministar unutrašnjih poslova Republike Kosovo Dželjaj Svečlja koji je kazao da je nedavni teroristički napad Srbije imao za cilj aneksiju severa Kosova. Prema njegovim rečima, kroz zaplenjene snimke koji su zabeleženi dronovima vidi se da su pripreme za napad vršene u Srbiji.

„Danas ćemo detaljno videti ne samo teroristički napad na Banjsku već i pripreme ove grupe u trenažnim centrima Srbije. Na ovoj obuci su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Kopnene vojske Milan Mojsilović. Vučić je pokušao da sakrije činjenicu da je Srbija umešana u organizaciju ovog napada“, rekao je kosovski ministar povodom javne prezentacije zaplenjenih snimaka.

Sa druge strane, Srbija se zvanično ogradila od bilo kakve pomoći onima koji su učestvovali u pucnjavi Banjskoj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti rekao da napadači Kosovske policije nisu nosili uniforme Vojske Srbije, a ni srpske policije.

„To nisu uniforme Vojske Srbije niti policijie, uniforme mogu da se kupe bilo gde na tržištu, nikakvog oružja nije bilo koje ne može da se nađe bilo gde“, rekao je Vučić.

On je naveo da su prethodnih dana „lagali mnogo o prisustvu naših vojnih snaga, kao i da im je smetalo to što su shvatili da Srbija ima, kako kažu, sofisticirano oružje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari