Kurti o uvozu robe iz Srbije: Delimična dozvola uvoza robe na prelazu Merdare dovoljna za CEFTU i Berlinski proces 1foto: R.R./ATAImages

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je danas da je odluka o delimičnom ukidanju mere zabrane uvoza roba iz Srbije preko prelaza Merdare dovoljna za napredak Kosova u vezi s Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Berlinskim procesom.

„Promena mere koju radimo je više nego dovoljna da prekosutra u CEFTA i ponedeljak u Berlinskom procesu imamo potpuni uspeh“, kazao je Kurti.

Dodao je da su svi članovi Vlade Kosova podržali odluku o tome koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova.

„Naše mere nikada nisu bile niti će biti komercijalne mere, to su mere bezbednosti“, jer, kazao je on novinarima, „Srbija je u poslednje dve godine četiri puta dovodila svoju vojsku na granicu Kosova, prošle i ove godine imali smo četiri velike zaplene oružja i municije, dok je u Srbiji i dalje slobodna paravojna teroristička grupa koja je ubila policijskog narednika Afrima Bunjaka“ u Banjskoj septrembra 2023.

Mediji javljaju da će nova mera ostati na snazi i da će i na drugim prolazima biti ukinuta zabrana uvoza srpske robe u trenutku kada Kosovo dobije skenere koji su naručeni i kojima će se omogući detaljna kontrola robe koja ulazi na Kosovo.

Kosovo je obustavilo uvoz iz Srbije prošle godine, posle hapšenja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga i posle povećanja tenzija na severu i sumnji da je oružje krijumčareno uz robu.

U međuvremenu su mere bezbednosti promenjene, pa je dozvoljen uvoz sirovina i poluproizvoda potrebnih za finalnu proizvodnju.

Nemačka je nedavno zapretila Kosovu da neće moći da učestvuje na samitu Berlinskog procesa 14. oktobra ako ne ukine zabranu uvoza robe iz Srbije.

Po rečima nemačkog izaslanika za zapadni Balkan Manuela Sarazina, ta kosovska zabrana blokira rad CEFTA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari