aljbin kurtifoto FoNet/UN

Premijer Kosova Aljbin Kurti, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, zatražio je da se politika Unije prema regionu veže za poštovanje evropskih vrednosti, a od Srbije je zatražio izručenje Milana Radoičića i, kako je naveo, drugih učesnika u događajima u Banjskoj.

Kurti je, u svom izlaganju, rekao da je prošlo tri godine od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je donelo ne samo rat na starom kontinentu, već i direktne izazove po evropske vrednosti i bezbednost.

Kosovo, kako je kazao, napredovalo je u doba obeleženom dezinformacijama i snaženju autoritarnih režima, na polju demokratije.

To, smatra, mora biti priznato.

Prema njegovim rečima, EU mora svoju politiku prema regionu vezati za evropske vrednosti, odnosno njihovo poštovanje.

„Ako EU jednako podržava zemlje koje napreduju u demokratiji, vladavini prava i drugim obalstima onda je moguće sprovesti reforme i građani će doprineti menjanju političkih elita“, naglasio je on.

Istakao je da je njegova poruka u Kotoru EU da treba da se analizira napredak u oblasti demokratije i reformi i da na osnovu tih podataka stvara svoju politiku.

Ocenio je da Plan rasta EU predstavlja mogućnost za integraciju regiona u jedinstveno zajedničko tržište i napredak u reformama.

„Put u EU mora biti vezan za zasluge“, dodao je još jednom.

Naglasio je i da su neophodni dobrosusedski odnosi u regionu, što zahteva defakto i dejure priznanja, jer, kako kaže, samo to donosi mir i integraciju.

„Od Srbije tražim da preda kosovskim vlastima Milana Radojičica i njegove paravojvne formacije koje su ubile policijskog oficira Afrima Bunjakua u septembru“, istakao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari