I bivši šef kosovske diplomatije kritikuje Kurtija: Pošte na severu zatvorene samo zbog predstojećih izbora, smešno reći da Kurti štiti suverenitet 1Foto; printscreen Vimeo.com

Vlada Kosova zatvara Pošte na severu iz jednog i samo jednog razloga: predstojeći nacionalni izbori, stav je Petrita Seljimija (Selimi), bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova.

U sinhronoj akciji kosovskih organa, pripadnici Kosovske policije ušli su juče istovremeno u svih devet objekata Pošte Srbije na Severu Kosova. To su učinili, kako je navedeno, na osnovu zahteva Regulatornog tela za elektronske i poštanske komunikacije (ARKEP), piše Kossev.

Plombirane su tri pošte u Kosovskoj Mitrovici, dve u zvečanskoj opštini, jedna u Zubinom Potoku i tri u opštini Leposavić.

Sa izuzetkom performansa bacanja belih koverti Srpske demokratije, i kratkog privođenja, odnosno kažnjavanja dve osobe u Lešku, koje su se usprotivile ovoj akciji Kosovske policije, drugih incidenata nije bilo.

Radnicima koji su se zatekli u objektima, dozvoljeno je da iznesu svoje lične stvari, dok je KP zaplenila dokumentaciju Pošte Srbije. Nije poznato da li je ovog puta zaplenjen i novac, kao što je to učinjeno pre nepuna tri meseca kada su u sličnoj akciji zatvorene sve finansijske institucije Srbije.

Ovu akciju osudio je zvanični Beograd, dok su se u takođe kritičkom tonu oglasile potom i Evropska unija i američka ambasada u Prištini, kazavši da je u pitanju „jednostran potez kosovske vlade“.

EU je čak uputila poziv Prištini da ovakve poteze preispita, ali i da se pitanje vrati među temama Dijaloga u Briselu, gde je bilo još od 2015. godine, i koje je jučerašnjim akcijama, slažu se EU i Beograd, prekršen.

Reklo bi se, sa takođe kritičkim stavom prema Prištini, oglasio se danas Petrit Seljimi, bivši kosovski ministar spoljnih poslova.

On smatra da je jedini razlog za jučerašnje sinhrone akcije na severu Kosova, taj što Kosovo uskoro očekuju opšti izbori.

„Vlada Kosova zatvara pošte na severu iz jednog i samo jednog razloga: predstojeći nacionalni izbori“, napisao je na mreži X Seljimi.

Upućene kritike iz EU i SAD, posebno Seljimi zamera kosovskom premijeru:

„Reći da Kurti štiti suverenitet je smešno. Suverenitet Kosova se štiti napretkom ka pridruživanju NATO-u. Naljutiti svakog saveznika čini taj cilj dalekim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari