Kurti potvrdio da je tražio ispunjenje tri uslova koja je postavio predsedniku Srbije 1foto: R.R./ATAImages

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je danas da je tražio ispunjenje tri uslova koja je postavio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kako bi bio održan trilateralni sastanak u Briselu u okviru procesa dijaloga Beograda i Prištine.

 

Posle sastanaka s visokim predstavnikom Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, nakon kojih nije održan i trilateralni sastanak, Kurti je izjavio da je izneo tri uslova, uključujući stav o formalizaciji Osnovnog sporazuma koji je usaglašen u februaru 2023. godine, prenosi Reporteri.net.

Kurti je rekao da je zahtevao „punu primenu Osnovnog sporazuma sa Srbijom“ i „povlačenje pisma“ Evropskoj uniji kojim je u decembru 2023. godine tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila rezerve u vezi sa obavezama proisteklim iz Sporazuma o normalizaciji i aneksa primene.

Takođe, Kurti je kazao da organizator napada u Banjskoj, Milan Radoičić, mora biti izručen kosovskim vlastima, jer „u suprotnom neće doći do normalizacije i mira u regionu“.

„Smatramo da su Osnovni sporazum i aneks o implementaciji istaknuto dostignuće u spoljnoj politici, ali i dostignuće EU, koja je posredovala u čitavim rundama ovog dijaloga. Poslednji put smo imali trilateralni sastanak 14. septembra prošle godine. Mnogo toga se dogodilo od kada se dogodila Banjska, ali i pismo o povlačenju iz Osnovnog sporazuma”, rekao je Kurti.

Prema oceni Kurtija, to pismo je direktan napad na Osnovni sporazum.

„Pokušaćemo početkom jula da razgovaramo o redosledu. Ono što smo danas uradili je da smo odbranili Osnovni sporazum“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, napad na Sporazum o normalizaciji je njegovo nepotpisivanje, kao i pismo sa rezervama Ane Brnabić, ali i neizručenje Radoičića, koji „nastavlja obuku za nove napade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari