Kurti pozvao na formiranje Vade 1Aljbin Kurti Foto: EPA/STRINGER

Kandidat pokreta Samoopredeljenje za kosovskog premijera Aljbin Kurti pozvao je političke partije okupljene u koaliciji Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansu za novo Kosovo (ANK) i inicijativu „Alternativa“ da započnu razgovore sa Samoopredeljenjem, kako bi formirali novu Vladu Kosova, preneli su prištinski mediji.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da su izbori 11. juna pokazali da građani žele promene i da pobednička koalicija Ramuša Haradinaja ne treba da formira novu vladu.

On je istakao da je Samoopredeljenje, koje je na izborima osvojio drugo mesto sa 27 odsto glasova, spremno da vodi Vladu.

Prema rečima Kurtija, nova Vlada treba da bude Vlada promena.

„Sad se vidi zašto su se desile predizborne koalicije – da bi se spasili pojedini političari. Ali njih, ni koalicije ne spasavaju. Pobednik na izborima je Samoopredeljenje. Narod želi da ih mi vodimo“, dodao je Kurti.

Kurti je poručio da su političke partije koje mogu da se pridruže ovoj postizbornoj koaliciji i IK, manjinske partije i poslanici zasebno. 

Rakić: Srpska lista neće Vladu koja je protiv interesa Srba 

Svedoci smo da političke partije Albanaca sebe proglašavaju pobednicima parlamentarnih izbora na Kosovu i prave planove o sledećim političkim potezima, ne uzimajući u obzir podatak da je Srpska lista vlasnik 10 mandata, izjavio je danas gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Goran Rakić, preneo je Radio Kontakt plus.

Ono što iznenađuje jeste činjenica da u svojim kalkulacijama zaboravljaju da je bez Srpske liste nemoguće formirati vladu u Prištini, a to podrazumeva poštovanje interesa srpskog naroda na Kosovu, istakao je Rakić u saopštenju.

„Poručujem im da predstavnici Srpske liste neće dozvoliti formiranje vlade koja će raditi protiv interesa srpskog naroda, kako onih koji žive na Kosovu i Metohiji, tako i raseljenih Srba“, rekao je Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari