Albin Kurtifoto EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da su se pre 25 godina ugasile nade srpske politike da isprazni Kosovo.

On je govoreći na naučnoj konferenciji povodom 25. godišnjice intervencije NATO-a i završetka sukoba na Kosovu, koju je organizovala Akademija nauka i umetnosti Kosova, rekao da je u to vreme narod doživljavao poslednje dane rata i prve dane oslobođenja.

„Kao da je danas pre četvrt veka, 10. juna 1999. godine, NATO okončao kampanju bombardovanja Jugoslavije posle 78 dana bombardovanja. U Njujorku je Savet bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija odobrio Rezoluciju 1244, kojom je ovlašćeno raspoređivanje vojnih i civilnih snaga na Kosovu“, kazao je Kurti.

Bivši predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da ovakve godišnjice pružaju priliku da se političari osvrnu „na procese i odluke koje su oblikovale državu“.

„Pre 25 godina, tačno 12. juna 1999. godine, Kosovo je izašlo iz ruševina sukoba i ugnjetavanja, otvorivši novu stranicu, izranjajući u svetlu slobode i poštovanja. Dok smo zajedno ovde na ovoj konferenciji posvećenoj 25. godišnjici oslobođenja Kosova, neophodno je da se osvrnemo na put koji nas je doveo do ovog istorijskog trenutka“, rekao je on.

Bivši predsednik Albanije Alfred Mojsiju je ovom prilikom poželeo da Kosovo ima još svetlije dane u budućnosti.

„Voleo bih da Albanci na Zapadnom Balkanu imaju međusobno razumevanje i da više razmišljaju o budućnosti, ne zaboravljajući (prošlost)“, rekao je Mojsiju.

Predsednik Akademije nauka i umetnosti Kosova Mehmet Kraja je rekao da je „rat za Kosovo suštinski promenio način na koji se shvataju sloboda, demokratija i samouprava“.

Aktivnosti obeležavanja 25. godišnjice završetka rata na Kosovu počele su 8. juna i trajaće do 21. juna, dok će 12. juna biti održana svečana sednica u Skupštini Kosova i defile Kosovskih bezbednosnih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari