Kurti predao u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u EU 1Foto: FB/Albin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti predao je u Pragu prijavu za punopravno članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Ceremonija predaje održava se u zgradi češke Vlade, predsedavajuće Evropskoj uniji, javlja N1.

Lideri Kosova su prethodnog dana potpisali dokument o aplikaciji i taj trenutak ocenili kao „istorijski“, navodi Glas Amerike.

Kosovo je poslednja zemlja regiona koja predaje aplikaciju za kandidatski status i dešava se istog dana kada se Bosni i Hercegovini potvrđuje ovaj status u EU.

Međutim, za razliku od ostalih zemalja regiona, mediji prenose da je kosovski slučaj je specifičan i već ga u briselskim krugovima opisuju kao „sui generis“, budući da za članstvo aplicira zemlja koju ima potvrđenu evropsku perspektivu, a koju ne smatraju svi u EU državom.

Od 27 država članica EU, njih pet još ne priznaje nezavisnost Kosova.

Aljbin Kurti je prijavu predao češkom ministru za evropske poslove Mikulašu Beku.

Kurti je ocenio da je reč o istorijskom danu za Kosovo, ali i velikom danu za evropsku demokratiju, preneo je Radio Slobodna Evropa.

„Pismo koje nosim sadrži nade i snove naših građana. Govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom delimo zajedničke vrednosti i ideje“, izjavio je Kurti.

Češki ministar Bek je potvrdio da će Kosovo u narednim koracima imati podršku njegove države, koja predsedava EU.

„Verujemo da je naša zajednička budućnost jedini način da rešimo i probleme u regionu“, poručio je Bek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari